Júliusban ismételt ellenőrzést folytattak az ország mindazon kalandparkjaiban, ahol az egy hónappal korábbi ellenőrzés hiányosságokat tárt fel. Pozitív tapasztalat, hogy a legtöbb helyen az előző vizsgálat hatására megszűntek a hiányosságok, ugyanakkor az üzemeltetők továbbra sem fordítanak kellő figyelmet az alapvető követelmények betartására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által a családok biztonsága érdekében elrendelt vizsgálat keretében a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkatársai ezúttal összesen 53 kalandparkban 129 berendezést ellenőriztek. 23 helyszínen 41 berendezés továbbra sem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A kifogásolási arány az eszközök tekintetében ugyanakkor mintegy 22%-kal alacsonyabb, mint az előző ellenőrzés során.

Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „Az eredmény alátámasztja, hogy rendszeres vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az üzemeltetők a jogszabályoknak megfelelően működjenek és jobban odafigyeljenek a követelmények betartására. A kalandparkok folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak, az ellenőrzéseket addig folytatjuk, amíg nullára nem csökkennek a családokat súlyosan veszélyeztető körülmények.”

A vizsgálat továbbra is a kalandparkokat működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a berendezések adattábláin feltüntetendő jelölésekre, az üzemeltetési napló szabályos vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos működetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére irányult.

A hatóságok az ismételt ellenőrzést követően megindították a fogyasztóvédelmi eljárásokat, 2 esetben megtiltották a kalandpark működését.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)