„A regionális együttműködés az Európai Unión belül is egyre fontosabb szerepet kap, sokkal erősebb a hangunk, ha együtt mondunk valamit! Számos olyan szakterülete van az európai politikának, melyeknél kiemelten fontos, hogy a tagországok külön-külön, szakértőik bevonásával alakíthassanak ki olyan álláspontokat, melyek a lehető legeredményesebben képviselik egy-egy ország, vagy egy egész térség érdekeit” – mondta el Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár 2017. február 6-án, Varsóban, a visegrádi négyek miniszteri szintű egyeztetésén.

Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia elektronikus hírközlésért felelős minisztériumainak államtitkárai és a hírközlésért felelős nemzeti hatóságok elnökei a V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország szervezésében találkoztak. A felek közös álláspontot alakítottak ki a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálatára vonatkozó, tavaly szeptemberi európai bizottsági jogalkotási javaslata kapcsán.

Kép letöltéseFotó: Rafał Zambrzycki

Magyarország képviseletében Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, és Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke írták alá a dokumentumot.

A lengyel elnökség az elfogadott közös álláspontot elküldi az illetékes európai uniós intézmények képviselőinek és az uniós tagállamoknak.

Kép letöltéseFotó: Rafał Zambrzycki

A közép-európai államok összefogására korábban is volt már példa a régió hatékony képviselete érdekében. A közös állásfoglalás más elbírálás alá esik, és nagyobb figyelmet kaphat Brüsszelben, hiszen egy olyan konszenzusos döntésről szól, melyben a négy ország szakmailag és politikailag is egyeztetve, szövetségben áll ki az adott kérdésben önmagáért és a térségért.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)