Mindenkinek ismernie, használnia kell az internetet, de előtte meg kell tanulni, milyen veszélyeket hordoz ez az eszköz - hangoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden, a biztonságos internet napján Budapesten, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén.

Solymár Károly Balázs kiemelte, a kormány számára fontos feladat a gyermekek védelme, és érvényes ez a virtuális térre is. Hozzátette: a digitális oktatás bevezetéséhez szükséges iskolai fejlesztések során megteremtik az internet veszélyeire felkészítés feltételeit is.

Kép letöltéseFotó: Gordon Eszter

A helyettes államtitkár közlése szerint a cél az, hogy a szülők folyamatosan foglalkozzanak e témával a gyerekeikkel, így ők egy idő után maguk is el tudják dönteni, mi számukra a jó, és mi a rossz tartalom.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke is a szülői felelősséget emelte ki a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tartott eseményen, mondván, nem szabad megengedni, hogy - a televízióhoz hasonlóan - az internet "gyermekőrzővé menjen át".

A jogászok kerekasztalán Körmendy-Ékes Judit annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekek ma már az internettel kapcsolatos alapvető kérdésekkel tisztában vannak, ugyanakkor nagy problémát jelent, hogy miként strukturálják és válogatják ki a világhálóról eléjük kerülő információkat.

Lengyel Márk jogász ennek kapcsán arról beszélt: nincsen például jogi védelem az álhírek ellen, "az első védelmi vonal mindig az ember saját személyisége", például az a klasszikus műveltség, amelynek segítségével eldönthetjük, mennyire valószerű az, amit a világhálón olvasunk. Mint mondta, a hazai internet-szabályozás "papíron rendkívül gyerekbarát", de ez a szülői felelősség témájában nem okvetlenül segít.

Kép letöltéseFotó: Gordon Eszter

Az eseményen adták át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által első alkalommal meghirdetett, a biztonságos internethasználattal kapcsolatos plakát- és fotópályázat díjait.

A rendezvényen elhangzott: az eredetileg európai uniós kezdeményezésként indult napon ma már a világ 120 országában hívják fel a figyelmet a gyerekekre, fiatalokra az interneten leselkedő veszélyekre, az azok elleni fellépés lehetőségeire.

(MTI)