Magyarország fenntartható gazdasági növekedésének egyik legfontosabb húzóereje lehet az infokommunikációs szektor további erősödése – hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az Informatika a Társadalomért Konferencián tartott előadásában, Balatonfüreden.

Seszták Miklós hozzátette: a kormány az IKT-iparágra nemcsak a nemzetgazdaság egyik lehetséges kitörési pontjaként tekint, hanem olyan eszközrendszerként, amely képes elősegíteni, hogy az ország állampolgárai jobb, kényelmesebb és tartalmasabb életet éljenek. A miniszter előadásában rámutatott: az infokommunikáció térnyerése a vállalkozásokat új lehetőségekhez, új piacokhoz juttatja, hatékonyabb működést eredményez, a felszabaduló erőforrások pedig újabb fejlesztéseket és további munkahelyek létrejöttét segítik elő. A fejlesztési tárca vezetője szerint a hazai IKT-szakma világszínvonalú felkészültségét számos projekt dicséri. Mint mondta: „Fejben nagyok vagyunk.”

Kép letöltéseFotó: Sennowitz Gergely

A fejlesztési miniszter emlékeztetett: Magyarország egy körültekintően előkészített programmal indul neki a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetési időszaknak, amely egyaránt szem előtt tartja a szakmai és állami szereplők érdekeit, és a társadalmi igényeket. Az infokommunikációs fejlesztésekre a GINOP-ban rendelkezésre álló források hasznosításában a 2014 februárjában elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégia szolgál majd sorvezetőül.

Kép letöltéseFotó: Sennowitz Gergely

Seszták Miklós kitért arra is: minden további fejlődési irány kiindulópontja, ezért a kormány kiemelt célként kezeli, hogy 2018-ig minden háztartás számára váljon elérhetővé a másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internet. Annak érdekében, hogy ehhez növekvő felhasználói igény is párosuljon, szükség van a digitális írástudás további fejlesztésére. A miniszter sikeres példaként említette a Digitális Közösség programot, amely Miskolcon és vonzáskörzetében több mint tizenhétezer pályázónak segített abban, hogy megtegyék az első lépést a digitális tudás megszerzéséhez.

A fejlesztési miniszter arról is tájékoztatott, hogy Magyarország elindult, és rendkívül jó eséllyel van versenyben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union - ITU) soron következő, éves telekommunikációs világtalálkozója, az ITU Telecom World 2015 megrendezési jogáért. Az esemény az infokommunikációs szakterület egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett, világméretű rendezvénye.

A kormány a szakma jelen lévő szereplőivel közösen olyan országot épít, amely végre szinkronba kerülhet a világ technológiai trendjeivel – zárta előadását Seszták Miklós.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)