Nagy Imre egykori miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik ma az ország, kivégzésük 59. és újratemetésük 28. évfordulóján. A központi rendezvények keretében a budapesti Vértanúk terén található Nagy Imre-szobornál tartanak megemlékezést.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Június 16-án az 1956-os forradalom mártírhalált halt miniszterelnökéről, Nagy Imréről és mártírtársairól, a forradalmat követő megtorlás áldozatairól emlékezik az ország. A központi koszorúzási ünnepségre pénteken délelőtt 9 órakor, a belvárosi Vértanúk terén került sor.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét és mártírtársait - Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét - huszonöt éve, 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

A Hősök terén tartott gyászszertartás, majd az azt követő rákoskeresztúri temetés a magyar rendszerváltás katartikus eseménye volt, amely a szocialista korszak végét is jelképezte.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály)