A kormány egyik fő szempontja volt a hulladékgazdálkodás átalakításánál, racionalizálásánál, hogy az ország valamennyi térségében azonos szakmai, ellátási színvonalat kapjon minden állampolgár - mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára Miskolcon sajtótájékoztatón csütörtökön.

A politikus azt követően beszélt erről, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal a megyei hulladékgazdálkodási integráció megvalósításáról szóló rendezvényt szervezett a megyeszékhelyen, amelyen számos település polgármestere vett részt.

Szabó Zsolt fontosnak nevezte a közszolgáltatás működőképességének megtartását, ahogy azt is lényeges szempontnak tartotta, hogy mindezt a korábbiakhoz hasonló, a rezsicsökkentésben meghatározott áron tegyék. Szavai szerint az ország gazdasági növekedését figyelembe véve olyan megoldást kell találni, amely megfelel a magyar gazdaság igényeinek és az európai uniós elvárásoknak.

A hulladékról szóló törvény módosításának indokai közé sorolta a hulladékgazdálkodás országos rendszerének kialakítását, és a szelektíven gyűjtött hulladék kezelésének megoldását. Kiemelte, hogy egy tonna hulladék egy tonna szén-dioxid-kibocsátást is jelent.

Demeter Ervin a megye kormánymegbízottja a hulladékgazdálkodásban rejlő lehetőségek kihasználásával indokolta egyebek mellett a közszolgáltatási rendszer átalakítását, míg Weingartner Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója a rezsicsökkentés vívmányának megvédését említette szempontként. Kiemelte a közszolgáltatás színvonalának emelését is a további fejlesztések érdekében.

Hercsik István, a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megyében hamarosan nyolcmilliárd forint értékben kezdődnek meg a hulladékgazdálkodás és feldolgozás területén fejlesztések.

(MTI)