Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Dr. Seszták Miklós

nemzeti fejlesztési miniszter

Vezető hírek

A Visegrádi Négyek nem támogatnak aránytalan gazdasági terheket jelentő uniós klíma- és energiapolitikát

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 30. 16:42

Kibővített klímapolitikai miniszteri találkozót rendezett a Visegrádi Együttműködés elnökségét betöltő Szlovákia 2014. szeptember 29-30-án, Pozsonyban. A kétnapos egyeztetésen hazánkat Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára képviselte.

Közlekedésbiztonsági tanévnyitókat rendeztek országszerte

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Infrastruktúráért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 30. 15:07

Közlekedésbiztonsági tanévnyitót rendeztek óvodásoknak és általános iskolásoknak Budapesten és a megyeszékhelyeken kedden. A másodszor megszervezett KRESZ-feszten óvodásoknak és általános iskolásoknak tartanak közlekedésbiztonsággal kapcsolatos programokat, versenyeket, Budapesten pedig átadták a felújított KRESZ-parkot a Városligetben.

Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válhat

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2014. szeptember 30. 15:01

Sikeresen lezárta Magyarország azt a tárgyalási folyamatot, melynek eredményeként hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válhat. Az ESA hollandiai űrközpontjában lezajlott tárgyaláson a felek véglegesítették Magyarország csatlakozási szerződését, egyeztettek az ESA önkéntes programjaiban történő részvétel lehetőségeiről és azokról az intézkedésekről, amelyek a csatlakozás után elősegítik majd a magyar űripar felzárkóztatását a nemzetközi élvonalhoz.

Elkészültek a főváros 2020-ig szóló tervdokumentumai

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2014. szeptember 30. 13:56

A Főváros komoly és alapos tervezési munkán van túl, amelynek eredményeként a városnak egy részletesen kidolgozott, körültekintő tervrendszere született – mondta el Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a 2014 és 2020 közötti uniós programozási időszakra vonatkozó budapesti tervdokumentumokat ismertető sajtótájékoztatón 2014. szeptember 30-án.

Befejeződött a vasútbiztonsági fejlesztések kivitelezése a GYSEV Zrt. hálózatán

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Infrastruktúráért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 30. 12:05

Közel 800 millió forint értékben jelentős vasútbiztonsági beruházás sorozatot hajtott végre vonalain a GYSEV Zrt. A vasúttársaság mintegy 770 millió forintos uniós és hazai támogatással a legkorszerűbb eszközökkel látta el a vonalakat és az átkelőket a közlekedés biztonságának növelése érdekében. A projekt hatékonyságát jelzi, hogy fejlesztésbe bevont útátjárókban az átadás óta nem volt baleset. A kivitelezés befejezésével a GYSEV elsőként zárta le az 55 milliárd forintos országos közlekedésbiztonsági program saját hálózatára eső elemeit.

A nemzeti vagyon részévé vált az MKB Bank

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Vagyonpolitikáért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 30. 9:08

Sikeresen és a tervek szerint zárult az adásvételi ügylet az MKB Bank régi és új tulajdonosa között 2014. szeptember 29-én. A Bayerische Landesbank és a magyar államot képviselő nemzeti fejlesztési miniszter által aláírt szerződésnek köszönhetően a bank hazai tulajdonba került. A kormány célja, hogy a bankrendszerben a magyar tulajdon aránya nagyobb legyen, ezáltal a magyar lakosság és a vállalkozások kevésbé legyenek kiszolgáltatottak a pénzügyi szolgáltatásokban.

1,1 milliárd forint támogatás homlokzati nyílászárócserére

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 29. 16:00

A pályázati úton elnyerhető forrás által lehetővé válik a lakóingatlanok elavult állapotú, gyenge minőségű homlokzati nyílászáróinak cseréje. A megvalósuló beruházások révén jelentős mértékben csökkenthető az épületek energiavesztesége és a szén-dioxid-kibocsátás. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást a Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja a szaktárca.

Az év végéig nyújtható be pályázat földgázüzemű autóbuszok beszerzésére

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 29. 9:11

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az eredeti határidőt meghosszabbítva, 2014. december 31-én éjfélig várja a pályázatokat az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Közösségi közlekedésben üzemeltetett földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzését elősegítő alprogramban. A szaktárca összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új autóbuszok megvásárlásához állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok számára.

Pályázat fűtéskorszerűsítésre

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 22. 16:00

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1 milliárd forinttal támogatja a lakások önálló fűtésrendszerének kazáncserével megvalósuló korszerűsítését.