Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Videók

Közel kétmilliárdos beruházás Jászberényben

Közel kétmilliárdos beruházás Jászberényben2018. február 7.

A legfontosabb feladatunk, hogy olyan módon emeljük a gazdaság versenyképességét, hogy az elérje a kis- és középvállalkozásokat is – jelentette ki Varga Mihály a Ferro-Press Fémipari Szolgáltató Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének bejelentésekor Jászberényben.
A legjobb példákat nézzük, hogy a legjobb példákká válhassunk

A legjobb példákat nézzük, hogy a legjobb példákká válhassunk2018. február 5.

Magyarország akkor válhat igazán sikeressé, ha az élet egyre több területét szövi át a bizalom légköre – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági tárca versenyképességi konferenciáján.
Magyarország aktív szereplője a digitális átállásnak

Magyarország aktív szereplője a digitális átállásnak2018. január 25.

A magasabb ütemű gazdasági növekedés elérésének kulcsa a digitális átalakulás és a versenyképesség javítása – jelentette ki Varga Mihály a II. Regionális Digitális Csúcstalálkozón.
A közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok körében is jelentős a munkaerőtartalék

A közfoglalkoztatottak és a nyugdíjasok körében is jelentős a munkaerőtartalék2018. január 9.

A közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok és a kisgyermekes anyák is jelentős munkaerőtartalékot jelentenek az elsődleges munkaerőpiac számára - mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.
A hiány a vártnál kedvezőbb lett tavaly, az államadósság pedig tovább csökkent

A hiány a vártnál kedvezőbb lett tavaly, az államadósság pedig tovább csökkent2018. január 8.

Az európai uniós módszertan szerint az államháztartás GDP-arányos hiánya a 2,4 százalékos célnál kedvezőbb lett, 2 százalék körül alakulhatott 2017-ben, az államadósság pedig 1,5 százalékponttal tovább csökkent - mondta hétfőn Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár az államháztartás központi alrendszerének 2017. évi alakulásáról tartott sajtótájékoztatón.
Kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai 2018-ban

Kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai 2018-ban2018. január 2.

Jobb helyzetből, kedvezőbb növekedési kilátásokkal indul a magyar gazdaság 2018-ban, mint egy évvel ezelőtt - jelentette ki Varga Mihály a nemzetgazdasági tárca 2018-as várakozásairól tartott tájékoztatóján.
19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó

19,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó2017. december 29.

A 2016. novemberében aláírt hatéves bérmegállapodás eredményeként január 1-től a munkabérekre rakodó adóteher, a szociális hozzájárulási adó, az idei 22 százalékról, 19,5 százalékra csökken, ami újabb 200 milliárd forintot hagy a munkaadóknál, ezt az összeget pedig technikai fejlesztésekre és béremelésre fordíthatják - mondta Cseresnyés Péter.
Értékesítette tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban

Értékesítette tulajdonrészét az állam a Gránit Bankban2017. december 22.

A befektetett tőkéhez képest eredménnyel sikerült értékesíteni a Gránit Bankban lévő teljes állami részvénycsomagot – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A nyertes pályázó az E.P.M. Kft, a cég tulajdonosa Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója – tette hozzá.
Jól vizsgázott az otthonteremtési program

Jól vizsgázott az otthonteremtési program2017. december 21.

Jól vizsgázott az otthonteremtési program az elmúlt két évben, 2015-ös bevezetésétől 2017. november végéig több mint 63 500 csok-igénylést fogadtak be a pénzintézetek több mint 177 milliárd forint értékben - mondta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár.
Stabil és erős alapokon az adósságfinanszírozás - felére csökkent a kamatkiadás

Stabil és erős alapokon az adósságfinanszírozás - felére csökkent a kamatkiadás2017. december 19.

Kiegyensúlyozott adósságkezelést tervezünk 2018-ra, folytatódhat az államadósság rátájának és a devizatartozás súlyának csökkentése, valamint továbbra is számítunk a lakossági állampapír-befektetőkre – mondta Varga Mihály az Államadósság Kezelő Központ jövő évi finanszírozási tervének bemutatásán.
Mintagyárak segítik a magyar vállalkozások fejlődését

Mintagyárak segítik a magyar vállalkozások fejlődését2017. december 18.

Kiválasztottuk azokat a vállalatokat, amelyek már alkalmazzák az Ipar 4.0 legmodernebb technológiáit és üzleti megoldásait, és ezeket az ismereteket készek megosztani a magyar kis- és középvállalkozásokkal – jelentette ki Varga Mihály a „Mintagyárak bemutatása” című eseményen.
700 milliárd forintot lehet megtakarítani az elektronikus adóbevallásokkal

700 milliárd forintot lehet megtakarítani az elektronikus adóbevallásokkal2017. december 7.

Az adózás teljes elektronikussá tételével az ország várhatóan a GDP 2 százalékát, mintegy 700 milliárd forintot takaríthat meg, erre az átállásra négy éve van az állami adminisztrációnak - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon 2017. december 6.

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az EU által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve - mondta Cseresnyés Péter Dömötör Csabával közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Javítani kell a versenyképességet

Javítani kell a versenyképességet2017. november 30.

Sokféle megközelítésből foglalkozik a kormány azzal, hogy az ország versenyképessége javuljon, ami azt jelenti, hogy gyorsabban és hatékonyabban legyen képes alkalmazkodni a változásokhoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Versenyképesség a digitalizáció és a robotizáció korában című konferenciáján.
Tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi és gazdasági kapcsolatok

Tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi és gazdasági kapcsolatok2017. november 29.

A Kína és Magyarország közötti pénzügyi együttműködés új szakaszát jelenti, hogy az Asian Financial Cooperation Associaton (AFCA) megállapodást kötött a Magyar Bankszövetséggel - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a szervezet budapesti magas szintű vezetői fórumán.
Az építőipar teljesítményének növeléséért írt alá megállapodást a nemzetgazdasági miniszter és az építési szakszövetség

Az építőipar teljesítményének növeléséért írt alá megállapodást a nemzetgazdasági miniszter és az építési szakszövetség2017. november 24.

Az építőipar teljesítményének növelése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az Építőipari Ágazati Konzultáció első ülése után.