A pénzügyekben való jártasság mind egyéni, mind össztársadalmi szinten kiemelt fontosságú, hozzájárul a hatékony pénzügyi közvetítéshez - mondta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a Pénz7 rendezvénysorozat megnyitóján.

Az alapvető pénzügyi ismeretek fejlesztése, a pénzügyi tudatosság erősítése ezért kiemelt feladat, amit már fiatal korban érdemes elkezdeni. Az iskolákban a pénzügyi ismeretek népszerűsítését végző Pénz7 nevű kezdeményezés kiválóan alkalmas, hogy felhívja a figyelmet a felelős pénzügyekre - húzta alá Hornung Ágnes.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Az államtitkár elmondta, hogy Magyarországon egyszerre jellemző a túlzó pénzügyi kockázatok vállalása és kerülése. A kockázat téves felmérésére számos negatív példa volt az elmúlt években, Hornung Ágnes előadásában a brókerbotrányokat és a fogyasztási hitelek erőn felüli felvételét említette. A mindennapi pénzügyekben az elveszett bankkártya kései lemondása, vagy a figyelmetlen hitelkártya használat járhat kellemetlenséggel - húzta alá. A másik véglet, hogy sokan idegenkednek a pénzügyi kapcsolatoktól, bankszámlával vagy bankkártyával sem rendelkeznek, így nem használják ki a modern pénzügyi szolgáltatások előnyeit - tette hozzá.

A pénzügyi ismeretek hiánya vállalkozás indítása esetén is okozhat problémát. Hiába remek innovátor egy vállalkozó és ért a termékhez vagy szolgáltatáshoz, amit piacra visz, ha nem tud például megfelelő pénzügyi tervet készíteni, vagy a vállalkozás ügyvitelét jól megszervezni - mondta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Eisenmann József/NGM

Közös célunk, hogy a magyar fogyasztók ismerjék és értsék az alapvető pénzügyi kifejezéseket, tisztában legyenek az egyes pénzügyi termékek jellemzőivel és jól mérjék fel a kockázatokat, tehát körültekintően legyenek képesek dönteni a számos pénzügyi termék közül - hangsúlyozta az államtitkár.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)