A bürokrácia- és az eljárási költségek csökkentése mellett jelentős könnyebbséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdő adósoknak is, ha az Országgyűlés megszavazza az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslatot. 2018-tól a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése egységesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével történik.

Mától bárki véleményezheti az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslatot, amelynek legfontosabb alapelve - követve az átalakított NAV gyakorlatát – az önkéntes jogkövetés támogatása.

2017. január 1-jétől augusztus 31-ig a NAV az automatikus, azonnali végrehajtás helyett majd 450 ezer esetben hívta fel az adós figyelmét a tartozására, és arra, hogy azt célszerű mielőbb valamilyen módon rendeznie. A fizetési felszólítás eredményességét bizonyítja, hogy minden hatodik adós nyolc napon belül száz százalékos mértékben megfizette a tartozását. Az érintettek többsége fizetési könnyítést kért. Idén augusztus 31-ig 85 ezer ilyen jellegű kérelem érkezett.

A most véleményezhető törvényjavaslat biztosítja az egységes eljárást például az adók, az egészségügyi szolgáltatási járulék vagy a hulladékgazdálkodási díj végrehajtása során, amely magában foglalja azt is, hogy a közigazgatási szervektől az adóhivatalhoz átkerülő ügyekben a fizetési kedvezményi kérelmeket a jövőben a NAV bírálja el. Érdemes minél előbb fizetési könnyítést kérni az adóhivataltól annak, aki egy összegben nem tudja megfizetni ilyen jellegű tartozásait. A NAV részletfizetést, fizetési halasztást adhat, egyes esetekben pedig a tartozás összegét is mérsékelheti.

Minden közigazgatási végrehajtási ügyben alkalmazható lesz a NAV által már lassan 10 éve üzemeltett elektronikus árverési rendszer is, ezen felül tovább bővül az elektronikus kapcsolattartás, és az elektronikus eljárások köre.

2018-tól a NAV egyes meghatározott cselekményeket is végez majd. Intézkedik többek között az élet-, a baleset- vagy a kárveszély lehető leggyorsabb elhárítása érdekében.

Az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslat rövid, közérthető és átlátható. Gyors és költséghatékony, elektronizált eljárási környezetet teremtve szervesen illeszkedik a kormány bürokráciacsökkentő politikájába.

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló törvény tervezetének a szövege ezen a linken érhető el.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)