Jövőre folytatódik a jövedelemadó csökkentése; a személyi jövedelemadó általános kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken, ami 120 milliárd forintot hagy az emberek zsebében - mondta Tállai András.

A kormány adópolitikája elérte a kitűzött célt, a családok anyagi helyzetének javítását, valamint azt, hogy könnyebben juthassanak lakáshoz - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Tállai András emlékeztetett: jövőre folytatódik a jövedelemadó csökkentése; a személyi jövedelemadó (szja) általános kulcsa 16-ról 15 százalékra csökken, ami 120 milliárd forintot hagy az emberek zsebében.

A családi adókedvezmény kiterjesztésének eredményeképpen a kétgyermekes családok jövőre 5000 forinttal többet vehetnek igénybe, így 25 ezer forintra nő a két gyermeket nevelő szülők havi adókedvezménye 2016-ban - jelezte.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az idén bevezetett házastársi kedvezményt az októberi adatok szerint több mint 10 ezer házaspár vette igénybe, és kilenc hónap alatt 238,5 millió forint adókedvezményt kaptak.

Kép letöltéseAz idén bevezetett házastársi kedvezményt az októberi adatok szerint több mint 10 ezer házaspár vette igénybe Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Tállai András hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalatai igazolták, hogy helyes volt az egykulcsos, 16 százalékos szja bevezetése. Az egykulcsos szja és a családi adókedvezmény eredményeképpen 2011-ben 460 milliárd, 2012-ben 475 milliárd, 2013-ban csaknem 540 milliárd, 2014-ben pedig közel 600 milliárd forinttal több maradt a magyar családoknál - mondta. Hozzátette, hogy 2015-ben várhatóan 660 milliárd forint közelében lesz ez az összeg.

A családi adókedvezmény igénybevételével az elmúlt években mintegy 1,1 millió embernek csökkent az adója, ezen belül 300 ezer embernek egyáltalán nem kellett adót fizetnie - közölte az államtitkár. Kiemelte, hogy a kétgyermekesek családi adókedvezményét 2019-ig duplájára emeli a kormány.

Kép letöltéseA jövő évi változásokat is beleszámítva hat év alatt mintegy 3600 milliárd forinttal több marad az embereknél Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az szja-rendszer eredményeiről szólva Tállai András összegezte: a jövő évi változásokat is beleszámítva hat év alatt mintegy 3600 milliárd forinttal több marad az embereknél, ennek csaknem egyharmada családi adókedvezmény, gyermekkedvezmény címen.

Az új lakások általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentésétől pedig azt várja a kormány, hogy mintegy ötezerrel több új lakás épül, 100-120 milliárd forintos beruházást generálva - mondta az államtitkár.

Tállai András az eredmények között említette a sertéshús általános forgalmi adójának 27-ről 5 százalékra csökkentését is a jövő évtől.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)