Már több mint másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon a KSH legfrissebb jelentése szerint. A 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 118 ezerrel, 4 millió 273 ezerre emelkedett a 2015. szeptember - novemberi időszakban.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a magyar reformok működnek, hiszen 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma hazánkban, a munkanélküliség ráta pedig jelenleg 6,2 százalékon áll, ami 11 éves mélypontnak felel meg.

A 15-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya egy év alatt 2,2 százalékpontot javult, így 65 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve látható, hogy a férfiak és a nők körében is egyaránt javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékponttal, 71,4 százalékra nőtt.

A nők foglalkoztatási rátájának javulása az uniós tagállamok között továbbra is kiemelkedő. A 15-64 éves nők az előző év azonos időszakához viszonyított 1,9 százalékpontos növekedéssel újabb foglalkoztatási csúcsot döntöttek, elérve az 58,7 százalékos foglalkoztatási arányt.

Kép letöltéseVárhatóan a jövőben is tovább nő a foglalkoztatás Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Az államtitkár hangsúlyozta, a fiatalok esetében is sikerült eredményeket elérni, hiszen a 15-24 éves korosztályban már 297 ezren, több mint 80 ezerrel többen dolgoznak, mint 5 éve. Eközben a fiatal munkanélküliek száma 13 ezerrel, 53 ezerre csökkent, így az ifjúsági munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3 százalékpontos csökkenés eredményeként 15,1 százalékra mérséklődött.

A beérkezett kiváló foglalkoztatottsági adatokban nagy szerepe van a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak. A magyar reformoknak köszönhetően várhatóan a jövőben is tovább nő a foglalkoztatás, ami a költségvetés bevételeinek alakulására és a háztartások fogyasztására is kedvezően hat.

A részletes adatok a www.ksh.hu oldalon találhatók.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)