A kormány várakozásainak megfelelően sikeres a hatéves bérmegállapodás, amit jól bizonyít, hogy az első félévben egyértelműen gyorsult a versenyszférában a béremelések üteme, a tavalyi 5-6%-os emelkedés után az átlagos bérdinamika meghaladta a 11%-ot – jelentette ki Cseresnyés Péter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának Monitoring Bizottságának első őszi ülésén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az ülésen tájékoztatta a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleteket a hatéves bérmegállapodás hatásairól, emellett a szociális partnerek a december 24.-e munkaszüneti nappá történő nyilvánításáról is tárgyaltak.

Cseresnyés Péter kiemelte, a minimálbér és a garantált bérminimum érdemi emelésének és az adócsökkentések következtében az alacsonyabb kereseti szintű területeken az átlagosnál nagyobb bérnövekedés valósult meg, a fizikai foglalkozásúak esetében pedig átlagosan 14,5%-os kereset-növekedés következett be. Mint mondta, a versenyszférában a vállalkozások fontos gazdasági érdeke, hogy a kötelező bérminimumok emelése miatt bekövetkező bérfeszültségek kezelése érdekében a magasabb bérkategóriákban is emeljék a béreket. A kormány az állami tulajdonú közszolgáltató társaságoknál ezt a folyamatot többlettámogatás nyújtásával segíti elő.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, a bérek kedvező alakulására tekintettel már a parlament előtt van a szociális hozzájárulási adó további fél százalékponttal történő csökkentése, ami újabb 40 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál. A magasabb bérek emellett újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitás növekedését is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását – tette hozzá az államtitkár.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)