Cseresnyés Péter az Országgyűlésben elmondott expozéjában kifejtette: a makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel - a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra mérséklését kezdeményezik 2018. január 1-jétől, ami a tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb mértékű csökkentés. A teljes csökkentéssel 200 milliárd forintot hagy a kormány a vállalkozásoknál, amiből a további 0,5 százalékpontos mérséklés mintegy 40 milliárd forintot tesz ki.

Ezzel párhuzamosan az egészségügyi hozzájárulás 22 százalékos mértékű kulcsa is 19,5 százalékra mérséklődik.

Ezen túlmenően 2019-től négy éven keresztül újabb 2-2 százalékponttal csökkenhet a munkáltatók adóterhe, ha a reálbérek emelkedése eléri az évi 6 százalékot - jelezte.

Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a foglalkoztatás bővítése és a kisebb foglalkoztatás terhek mellett, ezt szolgálja a munkáltatói terhek csökkentése is.

Cseresnyés Péter kiemelte, hogy 2018-ra a magyar adóék a régiós versenytársakéhoz hasonló szintre csökken.

A törvényjavaslat nyomán a főállású kisadózók által igénybevett pénzbeli ellátások - például a gyed és a táppénz - alapja megemelkedik.

A szociális hozzájárulási adó kulcsának csökkentésével összefüggésben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályai is módosulnak, amelynek értelmében a kifizetőt terhelő ekho 20-ról 19,5 százalékra csökken - közölte a fideszes politikus.

(MTI/NGM)