A kormány meghosszabbította a Széchenyi Tőkebefektetési Alap futamidejét és 8 milliárd forinttal megemelte annak tőkéjét, valamint döntött két új tőkealap indításáról, amelyek közép-magyarországi és határmenti vállalkozások fejlesztését segítik szeptembertől – jelentette be Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar vállalkozók igényeire épülő tőkeprogram középpontjában azok a termelő, illetve innovatív kis- és középvállalkozások állnak, amelyek képesek a fejlődésre, a magas hozzáadott értékű termékek előállítására.

Kép letöltéseFotó: NGM

A Széchenyi Tőkebefektetési Alapról szólva a tárcavezető elmondta: az Alap a hazai kockázatitőke-piac legaktívabb tagja, egyben a legnagyobb cégportfólióval rendelkező tőkebefektetője, befektetési politikája ösztönzi a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését. A sikeres működést látva a kormány ezért úgy határozott, hogy az Alap tőkéjét 8 milliárd forinttal megemeli, befektetési időszakát 2025 végéig, futamidejét pedig 2030. december közepéig meghosszabbítja – tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szeptembertől két új tőkealap kezelését is megkezdi. A 8 milliárd forintos keretösszegű Irinyi II. Kockázati Tőkealap kifejezetten a közép-magyarországi régió tőkeigényeinek támogatására szolgál és az Irinyi Terv legfontosabb nemzetgazdasági céljaira épül. Így olyan hazai kis- és középvállalkozásokat támogat majd tőkével, amelyek tevékenységükkel hozzá tudnak járulni az iparfejlesztéshez, az ipari tevékenységek bővüléséhez, illetve a termelésük hatékonyságának növeléséhez – ismertette Varga Mihály.

Kép letöltéseFotó: NGM

A Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 20 milliárd forintos keretösszeggel kezdi meg a működését, és a Kárpát-medencei országokban működő, terjeszkedni kívánó, innovatív vállalkozások számára nyújt majd tőkebevonási lehetőséget. Fontos kitétel, hogy a befektetéseknek valamennyi esetben Magyarországon kell megvalósulniuk – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szólt arról is, fontos cél, hogy a hazai kis- és középvállalatok egyre nagyobb számban tudjanak megjelenni a Budapesti Értéktőzsdén, szélesítve ezzel pénzügyi hátterüket. Ezért egy új tőkealap felállításáról is döntött a kormány, amely a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap nevet viseli. Az alap összesen 20 milliárd forintos keretösszeggel működik majd, az alapkezelő kiválasztásáról szóló pályázati felhívás várhatóan szeptemberben jelenik meg – mondta el a tárcavezető. A miniszter felhívta a figyelmet a hazai kis- és középvállalkozások pénzügyi, tőzsdei ismereteinek növelését segítő kiemelt felhívásra is, amely a napokban nyílt meg 1 milliárd forintos keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében.

Kép letöltéseFotó: NGM

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a tőkebefektetéseken keresztül a tőkealapok célja, hogy minél nagyobb mértékben hozzájáruljon a kormány hosszú távú nemzetgazdasági célkitűzéseihez, a magyar gazdaság növekedéséhez, megújulásához, a kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez. A fejlett tőkepiac és tőzsde az egyik alappillére a versenyképes, innovatív gazdaságnak – tette hozzá.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)