Pesthidegkút egyik legrégebbi óvodaépületének kiváltását teszi lehetővé az a 400 millió forintos uniós forrás, amellyel a magyar kormány a II. kerületi önkormányzatot támogatja – tájékoztatott Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány egyik legfontosabb szándéka, hogy minél nagyobb mértékben járuljon hozzá a családok élethelyzetének javításához, a gyermekvállaláshoz és a gyermeknevelés költségeihez.

Kép letöltéseFotó: NGM

Új helyre költözhet várhatóan 2019 nyarán a Községház Utcai Óvoda Hidegkúti úti tagintézménye – jelentette ki Varga Mihály. Hozzátette: a zöldmezős beruházás eredményeként modern, tágas és otthonos környezet épül a gyermekek számára, a fejlesztés révén a férőhelyek száma a mai 77-ről 100-ra emelkedik.  Az összesen több mint 630 millió forintos beruházás megvalósításához a II. kerületi önkormányzat 400 millió forint uniós támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból.

A miniszter kifejtette: kedvező folyamatnak tekinthető, hogy az országos tendenciákra rácáfolva a II. kerületben folyamatosan emelkedik a gyermeklétszám, ezért a kormány az elmúlt években számos oktatási és nevelési intézmény fejlesztését támogatta.

Varga Mihály arról is tájékoztatott, hogy a gazdaság jó teljesítményére alapozva a kormány az eddigieknél is többet tud a családok támogatására fordítani. A legfontosabb segítségek közé sorolta a családbarát adórendszert, amelynek köszönhetően a szülők eddig mintegy 1900 milliárd forint adó- és járulékkedvezményt vehettek igénybe. A családokat támogató könnyítések mellett a tárcavezető az otthonteremtési programról szólva elmondta: a bankok a 2015-ös bevezetés óta már 68 ezer csok-igénylést fogadtak el idén január végéig.

Kép letöltéseFotó: NGM

A II. kerületi önkormányzat a társadalmi igénynek megfelelően 2006 óta minden évben bővítette intézményhálózatát, az óvodai férőhelyek számának növelésére 1,5, a bölcsődeire pedig 1 milliárd forintot költöttek – hangsúlyozta Láng Zsolt. A kerület új óvodája a kiváltandó épülethez közel, de sokkal jobb feltételek mellett működhet majd – tette hozzá.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)