Magyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Óbudai Gimnázium új nyelvi tantermének átadásán. A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) által finanszírozott laborban a legmodernebb eszközök segítik a nyelvoktatást.

A magyar és a török kapcsolatok sokszínűségét jelzi a III. kerületi gimnáziumban megvalósult beruházás – emelte ki köszöntőjében Varga Mihály. Hozzátette: a kölcsönös figyelem tükröződik a gazdasági kapcsolatok erősödésében, az oktatási és kulturális együttműködés fejlődésében, valamint a közös múltból ránk maradt történelmi emlékhelyek kölcsönös tiszteletében is.

Kép letöltéseMagyarország és Törökország megbecsüléssel fordul egymás felé Fotó: Eisenmann József/NGM

Az élénk és magas szintű török-magyar politikai kapcsolatoknak köszönhetően a gazdasági élet terén is eredményeket érünk el – fogalmazott a miniszter, aki szerint az egyre sikeresebb  török gazdaság egy kiegyensúlyozottan fejlődő, gazdaságát tekintve folyamatosan erősödő uniós partnert talál Magyarországban. Az elmúlt évet közel 2,5 százalékos növekedéssel zárhattuk, és idén is a gazdaság jó teljesítményére számítunk – ismertette Varga Mihály. Kiemelte: Törökország hazánk egyik legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok között.

A tárcavezető példaértékűnek nevezte a két ország közötti együttműködést a történelmi emlékhelyek helyreállításában és megtartásában is. Az idei évtől megújulnak a török műemlékek Budapesten, Egerben, Pécsett és Szigetváron is – tette hozzá.

Kép letöltésePéldaértékű a két ország közötti együttműködés a történelmi emlékhelyek helyreállításában és megtartásában is Fotó: Eisenmann József/NGM

Varga Mihály az Óbudai Gimnáziumban a TIKA közreműködésével végrehajtott fejlesztésről szólva elmondta: a két nép közötti együttműködés hosszú ideje már nem csak kormányzati szinten valósul meg. A III. kerületi középiskolában eddig is nagy hangsúlyt fektettek az idegennyelv-okatatásra. 2017 őszétől az eddig tanulható nyelvek mellett a török nyelvet is elsajátíthatják a diákok – utalt Varga Mihály a megkezdett oktatási együttműködés folytatására.

A színvonalas nyelvoktatást támogató beruházást megköszönve a tárcavezető leszögezte: a munkaerőpiacon főleg azok számíthatnak sikerre, akik a leginkább tanult idegen nyelvek mellett – amelyek tudása ma már gyakorlatilag kötelező – elsajátítanak egy olyan, itthon kevesek által beszélt nyelvet is, amilyen például a török.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)