Több tényező együttes hatása mutatkozik meg a magyar gazdaság növekedésében - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi bővülését értékelve az Echo TV csütörtök esti, Napi aktuális című műsorában.

A miniszter kiemelte: a hatéves bérmegállapodás, az adócsökkentés, köztehercsökkenés és ezzel párhuzamosan a béremelés érdemben segítette a 2017-es folyamatokat.

Varga Mihály felidézte, hogy jól teljesített tavaly az építőipar, a beruházások több mint 20 százalékkal nőttek.

A lakosság a bérintézkedésnek is köszönhetően nettó 1100 milliárd forinthoz jutott pluszban, ami hatott a fogyasztásra, a kiskereskedelmi forgalom is jól alakult, és jelentős mértékben nőttek a megtakarítások is - sorolta a miniszter.

Olyan pozitív spirálba került a magyar gazdaság tavaly, amely ha folytatódik, akkor idén is 4 százalék körüli lesz a növekedés - fogalmazott Varga Mihály.

A magyar gazdaság nem csak az Európai Unió átlagához képest tudott jelentősebben növekedni, a tavalyi negyedik negyedéves GDP-bővülést tekintve a visegrádi országokon belül Magyarország teljesített a legjobban - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A kedvező GDP-adat a kormány mozgásterét is bővíti, többet tud költeni egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra, honvédelemre - jelezte Varga Mihály.

(MTI)