Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős - és egyben a külgazdasági ügyeket is felügyelő - államtitkára 2013. január 28. és február 1. között hivatalos látogatást tett Indiában, Thaiföldön és Vietnámban.

A látogatás jól illeszkedik a „Keleti nyitás” politikája jegyében a térség országaiban megindított gazdaságdiplomáciai offenzívába, fő célja pedig a soron következő gazdasági vegyes bizottsági ülések előkészítése, a korábbi ülésekből adódó feladatok áttekintése, valamint konkrét üzleti kapcsolatok kiépítésének elősegítése volt.

Az NGM államtitkára Indiában részt vett a Partnership Summit nemzetközi csúcstalálkozón, amelynek margóján találkozott az indiai Kereskedelmi és Ipari Minisztérium partnerével, valamint az Indiai Iparszövetség (CII) vezető képviselőivel. Külön megbeszélést folytatott az indiai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének képviselőivel, illetve egy nagy indiai gépjárműipari céggel, amely befektetőként kíván megjelenni térségünkben.

A tárgyalások során megvitatásra kerültek a soron következő Indiai-Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság ülésének napirendjére kerülő együttműködési lehetőségek és projektek, továbbá áttekintették a GVB-hez kapcsoló egyéb üzleti eseményeket.

Ezt követően Thaiföldön január 30-án a Külügyminisztériumban a Thai-Magyar GVB társelnöke, a thai Befektetési Igazgatóság, a helyi Iparszövetség képviselői és vezető üzletemberek társaságában fogadta a magyar vendéget. Megállapodás született a kétoldalú Vegyes Bizottság 2013. II. félévében Budapesten történő megrendezéséről. A bangkoki villámlátogatás során Szatmáry Kristóf eszmecserét folytatott a thai Kereskedelmi Minisztérium, valamint a Kereskedelmi Kamara képviselőivel, akik az autóipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, a környezetvédelem és vízgazdálkodás terén való együttműködést szorgalmazták.

Vietnámban Szatmáry Kristóf felkereste az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumot, ahol a tárca miniszter-helyettesével tárgyalt. Egyetértettek abban, hogy a 2012. október végén lezajlott GVB ülés nagy lökést adott a kétoldalú kapcsolatok bővülésének, elsősorban az információ-technológiai és infokommunikációs, az energetikai, a mezőgazdasági, az egészségügyi együttműködés elmélyítésére kínálkozik jó lehetőség. 

A Pénzügyminisztériumban és a Tervezési és Beruházási Minisztériumban a felek örömmel nyugtázták, hogy a magyar Kormány meghosszabbította annak a két kötött segélyhitel megállapodásnak az érvényességét, amelyek keretében vízügyi, népesség nyilvántartási és onkológiai kórházberuházás valósulhat meg Vietnámban. A felek további projekteket azonosítottak be a megbeszélések során. A magyar fél ígéretet tett, hogy vietnami kérésre megvizsgálja az adott beruházások finanszírozási lehetőségeit.

A RÁBA képviselője potenciális vietnámi partnerekkel tárgyalt, keresve a hosszú távú szakmai együttműködés lehetőségét. A Richter Gedeon gyógyszergyár képviselője pedig piaci jelenlétük további bővítéséről folytatott megbeszéléseket. A kormányzati látogatás ideje alatt az Entervill Kft. fényforrások gyártása terén kötött együttműködési megállapodást.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság)