A Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által kiadott nyilatkozatot a kívánt gyermekek megszületéséért, melyet az összes parlamenti frakcióvezető is aláírt.

Örömre adhat okot, hogy a közelmúltban meghozott családbarát intézkedések eredményesnek bizonyultak, hiszen az előzetes adatok szerint 2012 első tizenegy hónapjában 82 834 gyermek született, 2227-tel több, mint egy évvel korábban, ami 2,8 százalékos növekedést jelent.

A fordulat azonban már korábban bekövetkezett, ugyanis a gyermekvállalást ösztönző kormányzati lépéseknek köszönhetően már 2011 közepére sikerült megállítani a születésszám csökkenését. 2011 júniusa óta eltelt 18 hónapból 14-ben magasabb volt születésszám, mint a megelőző év adott időszakában.

„Nyilatkozat a kívánt gyermekek megszületéséért

A magyar népesség csökkenése nagyon súlyos gazdasági, szociális problémát jelent az országnak, miközben a magyar fiatalok gyerekbarátok és a képzett rétegekben sokkal több gyermeket szeretnének, mint amennyi végül megszületik. Elismerjük a Kopp Mária által képviselt, a demográfiai helyzetet érintő értékeket és feladatokat, ezért azok megvalósításáért a következő nyilatkozatot tesszük:

Alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak - biztonsággal alapíthassanak családot, miközben a karrierjüket is építhetik.
Ezért vállaljuk, hogy kormányon és ellenzéki szerepben is támogatjuk a népesség növelését célzó javaslatokat.

Semmilyen pozícióban sem most, sem a jövőben nem hozunk vagy támogatunk olyan döntéseket, amelyek a gyermekek vállalását gátolják. Támogatjuk a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását.  Elismerjük, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása.

Vállaljuk, hogy a párt, amit képviselünk, támogatja döntéseiben és kommunikációjában a gyermekvállalást, a családokat és mindenben segíti őket. Mindent megteszünk azért, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, hogy a kívánt, tervezett gyermekek világra jöhessenek.”

(Nemzetgazdasági Minisztérium)