A kiemelkedő gazdasági eredményeknek és a szigorú költségvetési politikának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a magyar kormány jelentős, 18 milliárd forintos többletforrással támogassa az önkormányzatok munkáját – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány tavaly év végi döntésének értelmében közel 1,6 milliárd forintot biztosított az óbuda-békásmegyeri beruházások megvalósítására – mondta Varga Mihály a Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Elmondták: ebből az összegből folytatódhat a Heltai Jenő téri piac újjáépítése és a Váradi utca meghosszabbítása, támogatható az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréje és elindulhat a III. Kerületi Torna és Vívó Egylet létesítményeinek megújítását célzó beruházás is.

Kép letöltéseA kormány tavaly év végi döntésének értelmében közel 1,6 milliárd forintot biztosított az óbuda-békásmegyeri beruházások megvalósítására Fotó: Eisenmann József/NGM

A kerület országgyűlési képviselője arról is beszámolt, hogy a kormány egy korábbi döntése értelmében 317,5 millió forintot fordíthatnak a Kiscelli Múzeum felújítására. A tárcavezető megemlített két másik budai fejlesztést is: a II. kerületi Szent Ferenc kórház bővítésére 200 millió, a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújításának befejezésére 450 millió forintot biztosított a kabinet.

Kép letöltéseA II. kerületi Szent Ferenc kórház bővítésére 200 millió, a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújításának befejezésére 450 millió forintot biztosított a kabinet Fotó: Eisenmann József/NGM

Az önkormányzatok működését ellehetetlenítő, 1370 milliárd forintnyi adósság átvállalásával a kormány legfőbb célkitűzése a kiszámíthatóság és a hiány nélküli gazdálkodás fiskális feltételeinek megteremtése volt – emlékeztetett Varga Mihály. A decemberi kormányzati döntéssel kapcsolatban a szakminiszter elmondta: 18 milliárd forintot csoportosítottak át 135 magyarországi település támogatására. Egyebek mellett utak építését, közintézmények, járdák felújítását, további beruházások önrészét és a hitelkiváltást fedezik a helyhatóságok a kétmilliótól kétmilliárd forintig terjedő pluszpénzből.

A tárcavezető említést tett a fővárosi önkormányzatnak juttatott támogatásokról is: 2010 óta a kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatokra. Budapest 217,7 milliárd forintos adósságának átvállalása mellett az állam tavaly  átvette a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) 52,3 milliárd forintos adósságát is. A kormány kezességet biztosított az M3-as metró járműfelújításához szükséges 60 milliárd forintos hitelfelvételhez, valamint 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott elektromos buszok beszerzéséhez – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)