Olyan történelmi család emlékét őrzi a most felújított kápolna, amelynek több tagja is kiemelkedő alakja volt a magyar történelemnek – jelentette ki Varga Mihály gróf Lónyay Menyhért sírkápolnájának avató ünnepségén. A néhai pénzügyminiszter sírkápolnájának rekonstrukciójára a Pénzügyminisztérium biztosított támogatást.

Varga Mihály hozzátette: ezzel egy fontos küldetést is teljesítünk, arcot adunk a magyar történelemnek, megőrizzük és továbbadjuk a nemzeti múltunk egy darabját.

Kép letöltéseFotó: PM

A tárcavezető hangsúlyozta: nemzeti kötelességünk történelmi gyökereink újrafelfedezése. A magyar történelmet ugyanis nem csak a forradalmak, szabadságharcok és nagy sorsfordulók írják le, hanem az egyes emberek és családok élete, munkája is. A pénzügyminiszter elmondta: Lónyay Menyhért a magyar történelem meghatározó alakja volt, elkötelezettségének és szakmai tudásának köszönhetően a magyar közéletben több fontos tisztséget is betöltött. Magyarország pénzügyminisztereként jelentős szerepe volt a kiegyezés időszakának gazdasági eredményeiben, a stabil államháztartás alapjainak lerakásában, a korszerű adójogszabályok megteremtésében.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály kiemelte: a ma feladata az, hogy képviseljük Magyarország és a magyar emberek érdekeit, és segítsük a gazdaság fejlődését. Ezeket a célokat tükrözi a jövő évi költségvetési törvényjavaslat is, amelyet a nyár elején nyújtott be a kormány az Országgyűlés elé – emlékeztetett a miniszter. Ennek kidolgozása során Magyarország és a magyar emberek biztonságának megőrzését, a családok és a gyermekvállalás támogatását, a gazdaság növekedési ütemének fenntartását és a teljes foglalkoztatás elérését tartotta szem előtt – ismertette a tárcavezető.

(Pénzügyminisztérium)