Jól halad Magyarország újraiparosítása, a kedvező gazdasági környezetnek és a kormányzati támogatásoknak köszönhetően 2010 óta mintegy 40%-kal nőtt az ágazat teljesítménye – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: januárban 6,9%-kal nőtt az ipari termelés Magyarországon, a növekedés a közelmúltban megvalósított kapacitásbővítő beruházásoknak köszönhetően a következő időszakban is folytatódhat.

A tárcavezető hangsúlyozta: az ágazat bővülése széles bázison nyugszik, a feldolgozóipar 13 alágából 11-ben növekedést mértek, így például a gumi-, a fém-, a gyógyszer- és faiparban kétszámjegyű bővülést regisztráltak.

Varga Mihály szólt arról, hogy az elkövetkező időszakra nézve is kedvezőek a kilátások, köszönhetően a feldolgozóipari beruházások tavalyi évi növekedésének, illetve az elmúlt időszakban bejelentett, főként a járműiparhoz kapcsolódó fejlesztéseknek.

Az ipari termelés felfutását szintén segítik a kormány által indított Nagyvállalati Beruházási Támogatás és a Beszállítói Fejlesztési Program, ahogyan a további beruházások ösztönzésén keresztül a 9%-ra csökkentett társasági adó is – részletezte a miniszter.

Emellett a hatéves bérmegállapodás termelésösztönző hatása is arra késztetheti a vállalkozásokat, hogy nyissanak a magasabb fokon automatizált és digitalizált technológiák irányába, amely a hatékonyság növelése mellett a munkaerőpiaci kihívásokat is enyhíti – tette hozzá a tárcavezető.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)