Egy olyan ország számára, mint Magyarország, amely nem bővelkedik ásványi kincsekben, különlegesen fontos, hogy kiaknázza az emberek alkotóerejében lévő értéket – hangsúlyozta Varga Mihály az Art Market Budapest 2017 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár megnyitóján.

A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány ma már saját forrásaiból is tudja támogatni a művészeket és a művészi értékek megőrzését.

Kép letöltéseFotó: NGM

Kiemelt feladatunk, hogy Budapest minél fontosabb szerepet töltsön be Európa kulturális és művészeti életében – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: ehhez megvannak nagy múltú reprezentatív intézményeink, kiváló szakembereink, művészeti gyűjteményeink, és a gazdasági lehetőségek bővülésével egyre többet tudjunk áldozni a képzőművészet és a kultúra infrastruktúrájának megújítására is. A miniszter a pozitív példákat sorolva megemlítette a Szépművészeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum felújítását, az Operaház új Műhelyházának a kivitelezését, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ megépítését, valamint a kiállításnak helyet adó Millenáris épületeinek átalakítását és a park kibővítését.

Kép letöltéseFotó: NGM

A mostani kiállítás különleges abból a szempontból is, hogy az időtálló értéket, létrehozóikat és az irántuk érdeklődőket összehozza, és ezzel megnyitja a lehetőséget a jövőbeni barátságok, esetleges együttműködések és üzleti kapcsolatok előtt – mutatott rá a képviselő, aki szerint a 2011-ben alapított Art Market Budapest – köszönhetően a kiállító művészek rangjának és a szervezők elkötelezettségének – mára Európa egyik kiemelt kulturális rendezvényévé vált.

Az Art Market Budapest kiállítás október 15-ig várja az érdeklődőket a Millenárison. Bővebb információ: http://artmarketbudapest.hu.

(NGM)