A kormány továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy hatékony eszközökkel segítse a magyar vállalkozások versenyképességének erősítését – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén.

A testület munkájába bekapcsolódott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. A tanácskozáson Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette a szervezet gazdaságstratégiai javaslatait.

Varga Mihály a tanács eddigi tevékenységét elemezve kijelentette: a 2016 őszén életre hívott testület munkája eredményének tekinthető, hogy Magyarországon megkezdődött a versenyképességi fordulat. Ezt támasztják alá a gazdasági szereplők értékelései, a makrogazdasági eredmények, hitelminősítői vélemények, illetve a nemzetközi versenyképességi rangsorok is.

Kép letöltéseFotó: PM

A miniszterelnök-helyettes fontos feladatnak nevezte, hogy a tanács javaslatokat dolgozzon ki az oktatási-szakképzési rendszer további fejlesztésére, illetve olyan témákat is vizsgáljon meg, mint az ipar digitalizálása, valamint azt, hogy a hazai vállalkozások miként tudnak minél hatékonyabban bekapcsolódni a nagy nemzetközi termelési láncokba.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály hozzátette: a versenyképességi tanács eddig elsősorban az üzleti környezet gyors javítására összpontosított, de a jövőben az olyan nagy állami szolgáltatások – mint például az egészségügy és az oktatás fejlesztése – további eredményeket hozhat.

Az MKIK elnöke a gazdaságstratégiai javaslatait ismertetve elmondta, hogy azokat a kormányfő felkérésére készítették el, mintegy 1600 vállalkozást kérdeztek meg, a programba beépítették a területi kamarák észrevételeit is.

Kép letöltéseFotó: PM

Parragh László előadásában kifejtette, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen az átgondolt és fegyelmezett gazdaságpolitika, a gazdasági alrendszerek megfelelő működése, a hatékony állam kiépítése, a költségvetési fegyelem, a csökkenő adóék, a termelékenység javulása, a szakképzett munkaerő, valamint a folyamatos alkalmazkodás a változó világgazdasághoz.

(Pénzügyminisztérium)