Kategóriájának második legjobbja volt az Asztanai Világkiállítás Magyar Pavilonja, vagyis nemcsak a látogatóközönség, hanem a szakmai zsűri is kiválónak értékelte a magyar kiállítást – mondta el Varga Mihály a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) által odaítélt díjat értékelve.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette: az EXPO mintegy 140 kiállítóját egy kilenctagú, független nemzetközi szakmai zsűri kétfordulós szemléje alapján értékelték, hazánk a Theme Development kategóriában Svájcot követően nyerte el a második helyet.

Kép letöltéseFotó: NGM

A hazai pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, és az ezt hatékonyan felhasználó növény szimbólumaként az Élet Fája állt, a látogatók e témakörben a legkülönfélébb formákban ismerkedhettek meg a legújabb magyar fejlesztésekkel – mondta el a tárcavezető hozzátéve, hogy a kiállítás egyúttal képet adott kultúránk sokszínűségéről, a különleges értéket képviselő hagyományos termékeinkről és a magyar-kahaz történelmi kapcsolatokról is.

Varga Mihály kiemelte: a Magyar Pavilon már a látogatószám alapján is jól teljesített, az elmúlt három hónapban ugyanis mintegy 300 ezren tekintették meg a magyar kiállítást, a mostani elismerés ugyanakkor azért is nagy jelentőségű, mert az év legnagyobb gazdasági világeseményén sikerült szakmai díjat elnyerni. Az idei eredményes szereplés és annak hasznos tapasztalatai a következő évek világkiállításain való sikeres részvételt is segíthetik – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)