35,4%-kal emelkedett 2017 májusában az építőipari termelés éves alapon, ezzel tovább folytatódott az ágazat év eleje óta tartó dinamikus bővülése – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette,12 éve nem volt hasonló mértékű növekedés az építőiparban, amiben meghatározó szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. Az építőipar jó teljesítménye azt is mutatja, hogy a gazdaság növekedése stabilan támaszkodhat az ipar, építőipar, az export teljesítményére, valamint a hatéves bérmegállapodás fogyasztásnövelő hatására.

A tárcavezető ismertette, a CSOK-nak köszönhetően a kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére – csaknem 32 ezerre – nőtt éves összevetésben, és közel 10 ezer új lakás épült az elmúlt évben. A tavalyi fordulat után 2017-ben is folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése.

Az első negyedévben 89%-kal emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, 47%-kal bővült a felépült lakások száma éves összevetésben, ami egyértelműen a kormány otthonteremtési programjának köszönhető. A bevezetéstől, 2015. július 1-je óta eltelt időszakban, 2017. május végéig közel 50 ezer család CSOK kérelmét fogadták be 126 milliárd forint összegben – hangsúlyozta Varga Mihály.

Az első öt hónap során 26,9%-kal bővült az építőipari kibocsátás. Az előző hónaphoz képest 7,5%-os bővülést regisztráltak a kiigazított index alapján, mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 27,2%-kal, az egyéb építményeké 46,7%-kal nőtt éves alapon. A kedvező tényadatok mellett az elkövetkező időszakot tekintve biztató, hogy a hó végi szerződésállomány 94,3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban – emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: az építőipari termelés alakulása összhangban áll a Konvergencia Programban megfogalmazott várakozásokkal. Az EU-források felfutásával párhuzamosan visszatért a tartós növekedés az építőiparba, emellett az állami beruházások is újabb lendületet adtak az ágazatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)