Tavaly novemberben, 1989 óta először, megállapodás született a kormány és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége között az ágazatban működő vállalkozások fejlődésének támogatásáról – mondta Varga Mihály az építőipari támogatói okiratok átadásán.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: ennek eredménye, hogy a mai napon az első kilenc vállalkozásnak[1] átadhatjuk az összesen 1,9 milliárd forint támogatásról szóló okiratokat.

Kép letöltéseFotó: NGM

Megelégedéssel nyugtázhatjuk, hogy az eltelt mindössze négy hónap alatt közös munkával ki tudtuk alakítani a pályázati rendszert, megtörtént a kiírás, sőt az első sikeres vállalkozásoknak a mai napon a támogatói okiratokat is átadhatjuk – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter szólt arról, hogy a kormány az ágazatban működő vállalkozások technológiai felkészültségének és hatékonyságának javulását várja az Építőipari Támogatási Programtól. Ezáltal pedig a cégek magas műszaki színvonalú teljesítménnyel tudnak majd megfelelni a Magyarországon erőteljesen növekvő piaci igényeknek. Mindemellett azt is elő kívánjuk segíteni, hogy az építőipari vállalatok mérete jobban illeszkedjen a magas szintű szakmai elvárásokhoz – egészítette ki.

Varga Mihály elmondta, hogy az építőipar az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazatunk, amely tavaly a GDP mintegy 4%-át adta, valamint a 4,2%-os növekedésnek több mint 20%-a közvetlenül köthető az építőipar jelentős bővüléséhez. Továbbá az ágazatban, az országos tendenciához hasonlóan, emelkedik a foglalkoztatottak száma is, így még 2016-ban 278 ezren dolgoztak ebben a szektorban, 2017-ben ez a létszám már elérte a 320 ezret – közölte a miniszter.

Kép letöltéseFotó: NGM

Az építőipar továbbra is lendületes növekedési pályát követhet, ezt támogatják a versenyszféra bővülő beruházásai, valamint kiemelt hangsúllyal az emberek, a családok lakásépítései és felújításai is – emelte ki a tárcavezető.

Az első kilenc építőipari vállalat, akik támogatásban részesültek: Hídtechnika Kft., Thermál Építő Kft., Szilaj 2000 Kft., Nyír-Wetland Kft., Nyisztor és Társa Kft., PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft., Cs-Ker Tranzit Építőipari és Szolgáltató Kft., Garage Ingatlanfejlesztő Kft., Ubrankovics Gerenda -és Készházgyártó Kft.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)