Korábbi értékeléseihez képest sokkal kiegyensúlyozottabb képet fest a magyar gazdaság helyzetéről, a magyarországi reformokról ma megjelent jelentésében az Európai Bizottság. A testület több ponton hangot ad a pozitív változásoknak, kiemelve a gazdaság általános állapotának javulását.

Az immár több éves gyakorlatnak megfelelően az Európai Bizottság ma közzétette a tagállamok gazdasági helyzetét, gazdasági reform-intézkedéseit értékelő országjelentését. Az európai szemeszter keretében megjelent, a korábbi országspecifikus ajánlások végrehajtását és a makrogazdasági egyensúlytalanságokat értékelő országjelentés szerint pozitív előrelépés a gazdaság általános állapotának javulása, a csökkenő államháztartási hiány és államadósság. Kedvezően tesznek említést a bankadó jelentős csökkentéséről is.

A külső sérülékenység csökkentését szolgáló kormányzati lépések között a jelentés elismerően szól a lakossági devizahitel állomány teljes kivezetéséről, amely a forintosítás révén súlyos rendszerkockázatot szüntetett meg. Emellett a jelentés beszámol a foglalkoztatás bővüléséről, kitér a növekvő aktivitással párhuzamosan csökkenő munkanélküliségi rátára, és a tartós munkanélküliségi ráta mérséklődére. A Bizottság is elismeri Magyarország előrehaladását az üvegházhatású gázok csökkentése és a megújuló energia felhasználása területén.

A jelentésben a Bizottság első ízben nem vitatja a közfoglalkoztatási program létjogosultságát.

Az elkövetkező hónapokban a Bizottság több menetben vitatja meg a jelentés tartalmát az tagállamokkal és a lefolytatandó szakmai párbeszéd végén júniusban gazdaságpolitikai ajánlásokat fogalmaz meg minden tagállam számára, amelyeket a Tanács fogad majd el.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)