Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tian Guoli, a Bank of China elnöke. Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály fontos mérföldkőnek nevezte a szándéknyilatkozat megszületését, mivel a közép-kelet európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt. A tárcavezető a megállapodást a magyar gazdaságba, stabil növekedésébe vetett bizalom bizonyítékaként értékelte.

A dokumentum megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást.

Kép letöltéseOrbán Viktor miniszterelnök (b3) és kínai partnere, Li Ko-csiang (j3) megbeszélése Szucsouban; balról a negyedik Varga Mihály gazdasági miniszter, jobbról az első Lou Csi-vej kínai pénzügyminiszter. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarország arra törekszik, hogy tartós és kiegyensúlyozott együttműködést alakítson ki Kínával – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően. Emlékeztetett rá, ennek egyik fontos állomása volt a Bank of China budapesti központjának októberi megnyitása. Ugyanezt a célt szolgálja a renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködés előkészítése is – tette hozzá Varga Mihály.

Mint fogalmazott: a kínai valuta nemzetközi súlyának növekedéséből fakadó előnyök a magyar gazdaság további fellendülését szolgálják, illetve Budapest regionális szerepe miatt határon átnyúló piaci aktivitást és jövedelmet generálhatnak hazánk és a közép-kelet európai térség országainak számára.

Kép letöltéseFotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyarországi kibocsátás a várakozások szerint elősegíti Magyarország azon törekvését is, hogy az ország bővítse ázsiai befektetői körét, különös tekintettel Kínára. A kötvénykibocsátási folyamat előkészítésében hazánkat a nemzetgazdasági miniszter képviseli, míg annak előkészítésével az Államadósság Kezelő Központ Zrt-t, valamint a Bank of China-t bízza meg – áll a ma aláírt megállapodásban.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)