Egyre több új kapcsolat épül az itthoni és a külhoni magyar vállalkozások között, egyre több új lehetőség nyílik meg arra, hogy a vállalkozások piacokat és partnereket találjanak maguknak – hangsúlyozta Varga Mihály a IV. Székely Fesztivál megnyitóján.

A nemzetgazdasági miniszter az esemény fővédnökeként Tarlós István főpolgármesterrel, Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel, valamint a székelyföldi Maros, Kovászna és Hargita megye tanácsának elnökeivel Péter Ferenccel, Tamás Sándorral és Borboly Csabával nyitotta meg a háromnapos gasztrokulturális majálist.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály kijelentette: közös célunk, hogy Székelyföld is be tudjon kapcsolódni abba az egyre élénkülő gazdasági vérkeringésbe, amely Magyarországot jellemzi. Mint mondta: fejlesztési terveink kialakítása, döntéseink és intézkedéseink meghozatala során mindig kiemelt figyelmet kapnak a magyarlakta határon túli területek, így Székelyföld is.

A gazdasági kapcsolatok és a vállalkozások lehetőségeinek bővítését, erősítését szolgálja az is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház hét irodát működtet Erdélyben: Aradon, Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben – emlékeztetett a miniszter. Hozzátette: a közös gazdasági tér erősödését szolgálja a Határ menti Gazdaságfejlesztési Program is, amely elsőként a Mezőség Maros megyéhez tartozó részén indult el. Magyarország 2017. és 2018. évi költségvetése 1-1 milliárd forinttal járul hozzá a program megvalósulásához. Egy tavalyi döntés értelmében több mint ötszáz erdélyi vállalkozást támogatott a magyar kormány mintegy másfél milliárd forint értékben – emelte ki Varga Mihály.

Kép letöltéseFotó: NGM

A budai Millenárison mától három napon át mintegy 150 erdélyi vállalkozás termékeivel és Székelyföld kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)