A szakképzés további fejlesztése elengedhetetlen feltétele Magyarország hosszú távon is sikeres gazdasági fejlődésének - mondta Varga Mihály a WorldSkills Abu Dhabi 2017. versenyen részt vett magyar csapat fogadásán.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a kormány az idei esztendőben nemcsak folytatta a szakképzés korábban megkezdett átalakítását és tartalmi megújítását, hanem kiemelt figyelmet fordít a felnőttképzésre, ezen belül a vállalati továbbképzési rendszerek felfuttatására is.

Kép letöltéseFotó: NGM

A tárcavezető közölte: Magyarország az elmúlt években figyelemre méltó pályát futott be, világvezető vállalatok bővítik nálunk termelésüket, hozzák hazánkba tudás- és kutatás-fejlesztési központjaikat. Egyre több magyar vállalat és vállalkozás ér el nemzetközi sikereket, tud megfelelni a legmagasabb követelményeknek is.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály kiemelte, a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik, hogy gazdaságunk jó úton jár. Ezt jól bizonyítja, hogy a Fitch Ratings az eddigi stabilról pozitívra módosította a magyar adósosztályzat kilátását. A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott ahhoz, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarország - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: NGM

A miniszter a hatéves bérmegállapodásról szólva elmondta, a következő hat évben a reálbérek akár 40%-kal is növekedhetnek hazánkban, ami a fogyasztás felfutásával tovább segítheti a magyar gazdaság erősödését. A WorldSkills-en résztvevő 57 ország között 19 versenyszámban indult 20 magyar versenyző, a fiatalok egy bronzérem mellett 9 versenyszámban  kiválósági érmet szereztek.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)