Magyarországon több mint 2 millió nyugdíjas honfitársunk él: fontos, hogy tudják és érezzék, számítunk rájuk, és gondoskodunk róluk – hangsúlyozta Varga Mihály a II. kerületi Senectus Idősek otthona jubileumi ünnepségén.

A nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel közösen köszöntötte az idén húszesztendős, közel száz idős embert ellátó intézmény lakóit és dolgozóit.

Kép letöltéseFotó: NGM

A hagyományaikat őrző, ugyanakkor fejlődő társadalmak nem mondhatnak le arról az értékről, amit az idősebbek tudása, tapasztalata és világlátása jelent – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy az átlagéletkor növekedése megnöveli azt a felelősséget, amelyet az államnak, az önkormányzatoknak és a családoknak is viselniük kell az idősek ellátásában.

A miniszter elmondta: a magyar kormány nyugdíjasokat érintő legfontosabb eredményei közé tartozik, hogy a 2010-ben tett ígéret szerint a nyugdíjak megőrizték reálértéküket. Varga Mihály megerősítette: november 10-én egy utalványon kapják meg az érintettek a novemberi nyugdíjat, az egyösszegű emelést és a nyugdíjprémiumot.

Kép letöltéseFotó: NGM

A miniszter arról is szólt, hogy: életre hívták a Nők 40 programot, amelynek révén már 200 ezren mehettek nyugdíjba.

Ezenkívül a kormány garantálja a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedését, a növekvő gyógyszertámogatásnak köszönhetően pedig az elmúlt években több mint ezer gyógyszer ára csökkent, mintegy 80 gyógyszer ára esett legalább a felére.

Kép letöltéseFotó: NGM

A tárcavezető elmondta: a nyugdíjasok megbecsült tagjai a magyar társadalomnak, ezt jelzi az is, hogy elindultak az önkéntes nyugdíjas szövetkezetek, amivel a nyugdíjasok a nyugdíj teljes összegének megtartása mellett  további jövedelemhez juthatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)