A Standard and Poor’s tegnapi felminősítése ma már a kétkedőket is meggyőzheti arról, hogy Magyarország sikeres gazdasági fordulatot hajtott végre – jelentette ki Varga Mihály az 54. Közgazdász Vándorgyűlés zárónapján tartott előadásában Kecskeméten.

A nemzetgazdasági miniszter a hazai gazdaságpolitikai kihívásokat elemezve kifejtette, a megkérdőjelezhetetlen eredmények ellenére még számos megoldandó feladat vár a döntéshozókra.

Ahhoz, hogy a növekedés tartósan 3-4 százalékos maradjon, további lépések szükségesek – hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a hatékony gazdaságpolitika számos területen hozott jelentős fordulatot, de újabb kihívásokkal kell szembenéznie a kormánynak.

Kép letöltéseFotó: NGM

A kabinet a magasabb hozzáadott értéket előállító ágazatok támogatásával, a kutatásfejlesztési források jelentős növelésével, valamint a -- költségvetés teherbíró képességéhez igazítva – beruházások támogatásával a növekedés motorjait igyekszik magasabb fokozatra kapcsolni. Mint fogalmazott: a unió átlagától elmaradó termelékenység komoly gátja a bővülésnek. A kis- és középvállalkozások támogatása is fontos feladat, újabb javaslatok készülnek, amelyek ennek a szektornak a bővítését segítené elő.

Varga Mihály szerint a foglalkoztatottságban elért eredmények – 2010 óta közel 12 százalékról 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta – mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a területi egyenlőtlenségeket. Az ország nyugati részein szinte eltűnt a munkanélküliség, míg a keleti régiókban még mindig 8 százalék fölötti az arány. A kormány bérlakás-programmal, utazási kedvezmények biztosításával és a lakhatás támogatásával igyekszik a munkavállalói mobilitást erősíteni.

Kép letöltéseFotó: NGM

A munkanélküliség mellett egyre égetőbb jelenség a bizonyos ágazatokat sújtó munkaerőhiány – jelezte Varga Mihály, aki a szakképzés sikeres, a gazdaság igényeihez igazított átalakítását az egyik legfontosabb feladatnak nevezte. Ezért is tartja fontos lépésnek, hogy a szakképzés idén szeptembertől a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt folyik. A miniszter elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve kamarai garanciarendszer kidolgozásán dolgoznak, illetve a nappali iskolai oktatás felső életkori korhatárát 25 évre növelték, és minden iskolatípus érettségit adó képzéssé vált, hiányszakmák tanulása esetén pedig akár ötvenezer forint ösztöndíjban is részesülhetnek a tanulók. Hozzátette: a szakképzési rendszer fejlesztésre és felnőttképzésre mintegy 156 milliárd forint uniós támogatást fordítanak 2020-ig.

Varga Mihály előadásában a gazdaságpolitikai kihívások között említette, hogy az átlagbér jóval az uniós átlag alatt van, de az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően a régiós átlaghoz sikerült felzárkózni, a nettó átlagkeresetek 2010 óta 22,3 százalékkal nőttek. A kormány a munkát terhelő adók további csökkentésével idézhet elő pozitív változást, de a miniszter szerint a tartós munkaerőhiány ki fogja kényszeríteni, hogy a vállalkozások magasabb bért fizessenek különösen magasabb hozzáadott értéket termelő ágazatokban.

Nagy-Britannia unióból való kiválását is az elkövetkező időszak kihívásai között említette, véleménye szerint hazánknak továbbra is azon kell dolgozni, hogy Európa gazdasági együttműködése javuljon.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály elismerte, hogy régiós összevetésben továbbra is magas az államadósság, ugyanakkor az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a mutató. Ez annak köszönhető, hogy az államháztartási deficitet úgy sikerült három százalék alatt tartani, hogy közben a növekedés lendületét is megőrizte a gazdaság. Ezt az eredményt ismerte el a Standard and Poor’s tegnapi nyilvánosságra hozott felminősítése is, ami a miniszter szerint azért is fontos, mert a döntéssel kedvezőbb befektetési helyzet nyílik meg Magyarország számára. E siker mögött sok ember munkája van, amiért köszönettel tartozunk – tette hozzá Varga Mihály.

(NGM)