Amikor 1956 hőseire emlékezünk, közösen hajtunk fejet azok előtt a magyarok előtt, akik bátorságukkal és önfeláldozásukkal történelmet írtak – hangsúlyozta Varga Mihály a III. kerületi önkormányzat november 4-i megemlékezésén a kiscelli Schmidt-kastélynál.

Jogunk van ahhoz, hogy tisztán lássuk múltunkat, ezért továbbra is kitartunk Magyarország szabadsága, önrendelkezése és a magyarság összetartozásának erősítése mellett – tette hozzá a pénzügyminiszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője.

Kép letöltéseFotó: PM

A kommunista diktatúrát lezáró időszak, a rendszerváltozás egyik első és legfontosabb döntése volt, hogy 1956-ot a méltó és megfelelő helyére emeljük, hiszen így tudtuk a szovjet tankok által darabjaira tört nemzeti emlékezetet újra egésszé formálni – emelte ki Varga Mihály az óbudai harcokban szerepet vállaló Pércsi Lajos őrnagy és harcostársainak állított emléktábla előtt. Mint fogalmazott: a szovjet megszállással és a kommunista hatalommal szembe szegülő tömegekre a kádári rendszer sortüzekkel, statáriális bíróságok felállításával és politikai rendelésre szállított ítéletekkel válaszolt.

Kép letöltéseFotó: PM

Varga Mihály elmondta, hogy az 56-os forradalmárok nem készültek arra, hogy hőssé váljanak, tetteik éppen azért példamutatók, mert lelkiismeretükre hagyatkozva, az összetartozás megtalált erejében bízva harcoltak az önálló Magyarországért, hazánk önrendelkezési jogáért. Ez az az irány, amelyet követünk, legyen szó a gazdaságról, a demográfiai kihívásokra adott válaszról, vagyis a gyermekeket nevelő családok támogatásáról vagy a magyar érdekek nemzetközi képviseletéről – tette hozzá a miniszter, aki szerint ezek az értékek állnak a középpontban akkor is, amikor választ adunk a nemzetközi politika kérdéseire.

(PM)