Szerbia fontos gazdasági partnere Magyarországnak, mielőbbi EU-s csatlakozása pedig elengedhetetlen az európai integráció mélyítéséhez - mondta Varga Mihály Zoran Đorđević szerb munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszterrel folytatott találkozóján.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, az elmúlt időszak sikeres magyar foglalkoztatáspolitikai intézkedései jó példával szolgálhatnak déli szomszédunk munkaerőpiaci problémáinak enyhítéséhez.

Kép letöltéseFotó: NGM

A tárcavezető a találkozón elmondta, hazánknak 2010 óta 11,6%-ról 3,8%-ra sikerült csökkenteni a munkanélküliséget, ami az Európai Unió negyedik legjobb mutatóját eredményezte. Mint mondta, a kormány számos intézkedést vezetett be, hogy ösztönözze a foglalkoztatást, a meglévő munkahelyeket pedig megőrizze.

Varga Mihály kiemelte az 5 évvel ezelőtt indított Munkahelyvédelmi Akciót, amely jelenleg is mintegy 900 ezer, azaz minden ötödik magyar dolgozó foglalkoztatását támogatja adókedvezményekkel. A kormány ezáltal célzott támogatással segíti a vállalkozások működését, és ösztönzi a leginkább hátrányos helyzetű munkavállalók iránti keresletet – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: NGM

Varga Mihály közölte, a demográfiai kihívások kezelése érdekében a kormány családpolitikai intézkedések sorozatát hozta meg az elmúlt időszakban. A többgyermekes családok adókedvezményekben részesülnek, bevezettük a családi otthonteremtési kedvezményt, a munkába visszatérő kismamák részére további kedvezményeket biztosítunk. A miniszter kiemelte, az egész közép-kelet-európai régiót is sújtó csökkenő születésszám hatását mielőbb ellensúlyozni kellett, a magyar kormány a hazai intézkedésektől azt várja, hogy a gyermekvállalási hajlandóság növekedni fog Magyarországon.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)