A devizaadósságok drámai mértéke és a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma a szocialista kormányok legsúlyosabb öröksége. Ezt felismerve a kormány számos, a lakáshiteleseket segítő intézkedést hozott. Közlemény.

Bevezette az árfolyamrögzítést az árfolyam-ingadozás hatásának tompítására. Limitálta az árverezéseket a bajba jutottak szociális biztonsága érdekében. Megalapította a Nemzeti Eszközkezelőt a szociálisan leginkább rászorultak érdekében. Szigorú feltételekkel korlátozta a devizaalapú lakáshitelezést, hogy megálljon a lakosság további eladósodása. A kormány otthonvédelmi kamattámogatást vezetett be, hogy a hitelesek törleszteni tudják adósságukat. Otthonteremtési programot alakított ki a lakáshoz jutás elősegítése érdekében.

A kilakoltatási moratóriummal a kormány megvédte a legnehezebb helyzetbe került adósokat, megakadályozva, hogy utcára kerüljenek. A téli kilakoltatási moratórium egész évben történő fenntartására azonban nincs mód, meghosszabbítása nem jelentené a probléma hathatós megoldását.

Mindezek mellett a kormány időlegesen lehetővé tette, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizahitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék. Törvényben korlátozta a kamatok és a THM maximális mértékét, valamint lehetővé tette, hogy a már több mint 90 napja a minimálbért meghaladó összeggel, vagyis legalább 78 ezer forinttal tartozók – ha kérik – az adósságot átválthassák forintra.

Ezek az intézkedések eddig több százezer devizaadósnak nyújtottak segítséget, kezdve a törleszteni még éppen képestől a legnehezebb helyzetben lévőkig. Azonban további intézkedések is szükségesek azok érdekében, akik a kormányzati intézkedések egyikét sem tudták igénybe venni és a kilakoltatás veszélye továbbra is fenyegeti őket.
A lakóingatlanokkal és szociális intézményrendszerrel rendelkező önkormányzati rendszerben jelentős tartalék rejlik. A kormány ezért arra ösztönözi a közeljövőben az önkormányzatokat, hogy vállaljanak részt ennek a súlyos társadalmi problémának a közös megoldásában önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetőségével. Mindenképpen szükséges megvizsgálni, hogy a kormány milyen segítséget tud ebben biztosítani az önkormányzatok számára.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)