Magyarország jó úton jár, ezt a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik. Ezt Varga Mihály jelentette ki azt követően, hogy a Fitch Ratings stabilról pozitívra javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a hitelminősítő elsősorban Magyarország pénzügyi sérülékenységének elmúlt években látott jelentős csökkenését emelte ki. Saját módszertanuk szerint a nettó külsőadósság-mutató, ami az állam és a magángazdaság külföld felé fennálló tartozásait jelzi,

a GDP 53 százalékán állt még 2014-ben, idén pedig már csak 9 százalék volt.

Ez a folyamatos törlesztéseknek és a magas folyó fizetési többletnek is köszönhető - mondta Varga Mihály. Hozzátette: a Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság, a várakozásuk szerint 2019 végére a GDP 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta. Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni - emlékeztetett Varga Mihály. Nemcsak az adósság mértéke, hanem a szerkezete is fontos, a Fitch pozitívan értékelte  a belföldi befektetők súlyának emelkedését és a devizaarány jelentős csökkenését – fűzte hozzá a miniszter.

A gazdasági növekedést várakozásuk szerint a belső kereslet élénkülése fogja hajtani, köszönhetően a magas foglalkoztatottságnak és a bérek gyors emelésének.

Az újrainduló hitelezés és az uniós források a beruházásokat fogják felpörgetni, illetve az európai országok kereslete is erős lesz a magyar áruk iránt

- tájékoztatott a nemzetgazdasági miniszter. Jól látszik, hogy külföldön is elismerik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásait, csak a mértékben van eltérés a kormányzati várakozáshoz képest – tette hozzá.

Varga Mihály emlékeztetett: a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül

most már a Fitch és a Standard & Poor's is a felminősítésre utaló pozitív kilátást tart érvényben.

A magyar gazdaság alapjai erősek,  a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarországon.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)