Magyarország gazdasági teljesítménye egyre egészségesebb és kiegyensúlyozottabb - jelentette ki Varga Mihály az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán. A pénzügyminiszter rámutatott: a magyar GDP növekedése a legutóbbi negyedévben elérte a 4,7%-ot, messze meghaladva az unió átlagát.

A tárcavezető elmondta, a gazdaság teljesítményének fenntarthatóságát jelzi, hogy a külső és a belső egyensúlyi folyamatok is kedvezőek, a növekedést nem a túlzott hitelfelvétel generálja. Az államadósság rátája közel 8 éve csökken, az eladósodás szintje rendre az EU átlag alatt alakul - tette hozzá. A makrogazdasági folyamatok pozitív alakulása kedvező feltételeket teremt a beruházni kívánó külföldi cégek, így az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagvállalatai számára is.

A beruházási aktivitást segíti a 2016 végén kötött több évre szóló adó- és bérmegállapodás, amely jelentősen csökkenti a bérre rakodó közterhek mértékét, emellett nagymértékben támogatja a reálbérek nagyarányú növekedését is - szögezte le Varga Mihály.

Kép letöltéseFotó: PM

Magyarország az európai és a globális gazdaságba mélyen beágyazott, bizonyítja ezt külkereskedelmi forgalmunk vagy a külföldi működőtőke állománya is, ezért fontos figyelemmel kísérnünk az Európa déli sávjában zajló eseményeket - mondta a pénzügyminiszter.

A magyar gazdaságpolitikának a növekedés ösztönzése mellett folytatnia kell a szigorú gazdálkodást, az ország sebezhetőségének csökkentését: ezt a célt szolgálja a biztonságos növekedés költségvetésének tervezete, amely a  jövő héten a parlament elé kerül.

(Pénzügyminisztérium)