Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

RSS feliratkozás
Találatok száma: 10

Hírek

Közel tíz százalékos növekedés a külkereskedelemben

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 2. 9:05

Idén júniusban tovább folytatódott hazánk külkereskedelmi forgalmának bővülése: a kivitel 9,5 százalékkal nőtt, míg a behozatal 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekvő teljesítménynek köszönhetően a külkereskedelmi többlet csaknem 80 millió euróval több volt, mint egy évvel korábban, így több mint 584 millió eurót tett ki.

Az online időszámítás kezdete

Nemzetgazdasági Minisztérium, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság, 2014. szeptember 1. 9:25

Szeptember elsejétől a pénztárgép rendeletben kötelezett vállalkozások már csak online kasszát használhatnak. A NAV adatai szerint augusztus 31-ig több mint 170 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe. A boltokban 146 engedélyezett géptípus közül lehet választani.

A perek is azt mutatják, hogy tisztességtelenül jártak el a bankok

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 30. 17:15

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzintézetek által az állammal szemben indított, a napokban zajló devizahiteles perek állása is azt mutatja, hogy a bíróság szerint is tisztességtelenül jártak el a bankok az ügyfeleikkel szemben.

Ismét Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 30. 13:56

Az Európai Unió tagállamai közül a július havi adatok szerint az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség. Idén az elmúlt 7 hónapból már öt esetben voltunk elsők a tagállamok sorrendjében, illetve a női mutatónk külön is a leggyorsabban javul - tájékoztatott szombaton Szalai Piroska.

Átadták az egymilliomodik SZÉP-kártyát

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2014. augusztus 28. 14:23

Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten átadta az egymilliomodik SZÉP-kártyát dr. András Klára, az Egis Gyógyszergyár osztályvezetőjének.

2015-től a szakképző iskolák fenntartója a nemzetgazdasági tárca lesz

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 28. 13:06

2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz a szakképző iskolák fenntartója - jelentette be a tárca vezetője a szakképzési és felnőttképzési intézmények országos tanévnyitóján csütörtökön, Miskolcon.

A foglalkoztatás növekedésének túlnyomó része a versenyszektorban történt

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 15:02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt adatai szerint május-júliusban 160 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban; a növekedés túlnyomó része a versenyszektornak köszönhető, mivel a közfoglalkoztatottak és a vendégmunkások száma sem nőtt ez idő alatt - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piaci és képzési államtitkára szerdán az MTI-nek.

Rekord foglalkoztatottság, 8 százalék alatt a munkanélküliség

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 9:12

Töretlenül kedvező folyamatok tapasztalhatók a munkaerőpiacon a KSH ma megjelent gyorstájékoztatója szerint. Egy év leforgása alatt 2014. május – július háromhavi átlagában, a 15-74 éves korosztályt tekintve 164 ezerrel többen, 4 millió 127 ezren dolgoztak Magyarországon, ami 22 éves rekordnak felel meg. Eközben a munkanélküliek száma 7,9%-ra mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2008 vége óta a legkedvezőbb adat. A versenyszféra a Kormány aktív foglalkoztatáspolitikai eszközeinek köszönhetően egyre nagyobb arányt képvisel a foglalkoztatásban.

Egy éve tartó növekedés a belső fogyasztásban

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. augusztus 27. 9:03

Tartós és folyamatos hazánk kiskereskedelmi forgalmának bővülése: az idén júniusban mért 4,1 százalékos növekedéssel már egy éve erősödik a belső fogyasztás, a január és június közötti időszakban pedig több mint 6 százalékos emelkedést regisztráltak. A növekvő forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, a kedvező inflációs folyamatoknak és a lakossági fogyasztást támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Keresik a lehetőséget a dohánytermesztés fenntartásához

Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság, 2014. augusztus 26. 13:46

A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez - ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat fenntartásának elősegítésére.