A vállalkozásokat érintő 2018-as jogszabályváltozások és a kkv szektor fejlesztését célzó programok szerepeltek a Vállalkozásfejlesztési Tanács december 14-ei ülésének középpontjában. Az esemény résztvevői a hazai vállalkozásfejlesztési érdekképviseleti szervezetek, a szakmai kamarák és a kormány minisztériumainak képviselői voltak.

Marczinkó Zoltán vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a 2018. március 5-9. között megrendezett Pénz7 program nagy jelentőséggel bír, hiszen eljuttatja a pénzügyi és vállalkozási ismereteket az iskolákba.

Hozzátette: fel kell hívni vállalkozások figyelmét arra, hogy az oktatási intézmények várják jelentkezésüket a Vállalkozói Témahétre, amelyre a www.Pénz7.hu oldalon már lehetőségük van regisztrálni.

Izer Norbert adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár részletesen beszélt a 2018-as adójogszabály-változásokról, a kisvállalkozásokat érintő KATA és KIVA kedvező átalakításáról, a munkáltatói adóterhekkel kapcsolatos lépésekről, valamint az adóadminisztrációs terhek csökkentésére irányuló kormányzati tervekről.

Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója rámutatott: hatalmas volt az érdeklődés a Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozat iránt, hiszen a programban részt vevő vállalatokat több mint 2000-en látogatták, és 5,5 millióan szereztek tudomást magáról az eseményről. Az ilyen szemléletformáló és pályaorientációs programra a jövőben is nagy szükség van – tette hozzá. Továbbá szólt arról, hogy a gyors növekedésű, gazella vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatására kiírt pályázat (GINOP-1.2.7-17) az első körben jelentős, 8 milliárd forintot meghaladó forrásigénnyel futott le, a felhívás pedig sikeresen reagált a kkv-k összetett fejlesztési igényeire.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)