Új védjegyet vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának biztosítására, a minősítő rendszer a Lapátos vízi megállóhelyek elnevezést kapta - jelentette be Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Ismertetése szerint a vízitúra megállóhelyeket minősítő rendszer tulajdonosa az NGM, az operatív működtetésében a szakmai partner a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Az új védjegy 4 különböző kategóriát tartalmaz, egy állomáshely az 1-lapátostól egészen a 4-lapátosig terjedő minősítést szerezhet hasonlóan a szálláshelyek csillagozásához - mondta Ruszinkó Ádám.

A védjegyrendszer hozzájárul a megfelelő adottságokkal rendelkező vízparti megállóhelyek kiemeléséhez, amelyek komplex és minőségi szolgáltatásaikkal kitűnnek a többi szolgáltató közül. A minősítésből befolyó díjakat a rendszer működtetésére, illetve marketingcélokra fordítják - mondta.

A védjegy a kajak-kenu sport tömegbázisának megteremtéséhez és a turizmus élénkítéséhez is hozzájárul, amellett ösztönzi a megállóhelyek fejlesztését is, mivel minden szolgáltató érdeke a magasabb besorolás elérése - emelte ki.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke elmondta: az új védjegyrendszerrel az országszerte működő közel 130 kajak-kenu egyesület lehetőséget kap arra, hogy szolgáltatásaik fejlesztése mellett a minősítési rendszerrel a sportág fenntartható jövőjét is biztosítsák. A védjegy szempontrendszere meghatározza a vízi megállóhelyek szükséges infrastruktúráját - vizesblokkok, sportolási lehetőségek, elérhetőség - és az elvárható turisztikai szolgáltatások választékát.

Rámutatott: évente 100 ezernyi vízi turista jelenik meg a Dunán és a Tiszán, miközben a nemzetközi kajak-kenu szövetségben 40 millió regisztrált tag vesz részt szabadidősportokban. Van lehetőség a magyarországi létszám bővítésére, minőségi szolgáltatásokkal egész generációkat tud megnyerni a sportág - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára közölte, hogy a szövetség készen áll a védjegy bevezetésére. A vízi turisták között a külföldiek aránya alacsony, az új védjegyrendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy többen legyenek - mondta.

A következő 3-4 hónapban az adatfelvételt követően kezdődnek majd a minősítések, az érintetteknek tájékoztatólevelet küldenek a csatlakozás lehetőségéről. A fejlesztéseket a következő uniós támogatási ciklus pályázataival segítik, az új védjegyrendszer népszerűsítésére külön programokat szerveznek - közölte.

A sajtóanyag szerint a védjegyhasználati jogosultságot az elnyert kategóriára 3 évre lehet megszerezni, a használat jogszerűségét évente és szúrópróbaszerűen is ellenőrzi majd a minősítő bizottság. A rendszerhez bármely szervezet csatlakozhat, amely már működő vízitúra megállóhelyet üzemeltet.

Jelenleg hét állami tulajdonú, a turisztikai szálláshelyek és szolgáltatások minőségét megkülönböztető, tanúsító védjegyrendszer működik. Közöttük a 2010-ben bevezetett falusi szálláshelyeket - vendégszoba, lakrész, vendégház - megkülönböztető napraforgó emblémát 700 minősített szolgáltató alkalmazza.

(MTI)