23,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Az ágazat töretlen erősödése a kormány lakáspiacot támogató intézkedései mellett a magán és az állami beruházásoknak is köszönhető. A 2010-es átlaghoz viszonyítva mintegy 16 százalékkal nőtt az építőipar termelése Magyarországon.

Az épületek építése 22,9 százalékkal, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal bővült. Előbbi növekedését a magánberuházásokhoz köthető ipari épületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények, valamint oktatási- és lakóépületek kivitelezése eredményezte. Az egyéb építmények építésének bővülése főként az út- és vasút-, valamint közműépítési munkáknak köszönhető.

Mivel a hó végi szerződésállomány 119,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, továbbra is kedvező jövőbeni kilátásokra lehet számítani. Míg az épületek építésére vonatkozó megállapodások 33,6 százalékkal nőttek a hónapban, addig az egyéb építményekkel kapcsolatos szerződések összessége 177,7 százalékkal bővült a hó végén. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2016-ban két és félszeresére, csaknem 32 ezerre nőtt éves összevetésben, amelyet elsősorban a Családi Otthonteremtési Kedvezmény eredményezett. 2017 első három negyedévében tovább emelkedett ez a szám, közel 33 százalékkal éves alapon. Emellett az épített lakások száma 51,5 százalékkal bővült.

A 2010-es átlaghoz képest 15,8 százalékkal, 2014 átlagához viszonyítva pedig 9,4 százalékkal emelkedett az ágazat termelése Magyarországon. Az említett kormányzati intézkedések mellett, a jövőt tekintve az is optimizmusra ad okot, hogy a GKI-Erste építőipari bizalmi index októberben a negyedik egymást követő hónapja emelkedett csúcsértékre.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)