A munkavállalói létszám és a reálbérek növekedése mellett az egyes árucsoportoknál végrehajtott áfacsökkentés is elősegíti a fogyasztás bővülését - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH csütörtökön közzétett első becslése szerint a kiskereskedelmi forgalom februárban a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,5 százalékos, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,8 százalékos növekedést mértek 2017 azonos időszakához képest. Az üzemanyagfogyasztás 9,8 százalékkal nőtt, aminek hátterében az üzemanyagár csökkenése áll - tette hozzá.

Szavai szerint a kormányzati intézkedések hatására több olyan tényező is van, amelyek hozzájárulnak a forgalom növekedéséhez, mint például az átlagos nettó reáljövedelmek emelkedése, amely főként a hatéves bérmegállapodásnak köszönhető. Másik fontos tényezőként kiemelte az egyes árucsoportoknál végrehajtott áfacsökkentést, valamint a foglalkoztatottak magas, jelenleg 4,4 milliós számát.

(MTI,NGM)