2017 júliusában a nyers és az igazított adatok alapján egyaránt 4,2%-kal növekedett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, így már negyvenkilenc hónapja tart az ágazat erősödése. Nemzetközi összehasonlításban a hazai fogyasztás bővülése az említett hónapban ismét meghaladta az Európai Unió átlagát.

Júliusban a forgalom megoszlását tekintve a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 7,5%-os emelkedést regisztráltak éves alapon, így folytatódott a már több mint három éve tartó dinamikus bővülés. Hazánk erősödését jól mutatja, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban.

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem 1,9%-kal erősödött, ami azzal magyarázható, hogy 2014-ben már meghaladta a válság előtti rekordszintet. Az üzemanyag-értékesítés forgalma dinamikusan, 3,4%-kal emelkedett ebben a hónapban. Hosszabb időtávra visszatekintve megállapítható, hogy a kiskereskedelmi forgalom teljesítménye 2010 januárjához viszonyítva 27,1%-kal, 2014 év elejétől pedig 18,8%-kal emelkedett.

A folyamatos növekedés és a hitelezésben is megmutatkozó erőteljes élénkülés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, amelyet a kormányzati intézkedések is támogatnak. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás a reálkeresetek emelkedésén keresztül – az áfa-csökkentésekhez hasonlóan – serkenteni fogja a fogyasztás, ezen belül is leginkább a szolgáltatások iránti kereslet növekedését.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)