Az a célunk, hogy az ipari termelés minden szereplője számára megteremtsük a fejlődés lehetőségét – mondta Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) által szervezett, a szociális gazdaság fejlesztéséről szóló két napos budapesti konferencián.

A nemzetközi gazdasági kapcsolatokért és fenntartható gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte: hazánk iparfejlesztési törekvései és munkahelyteremtést támogató intézkedései példaértékűek, és ezt a jó gyakorlatot szívesen megosztjuk az UNIDO tagállamaival is.

A helyettes államtitkár a rendezvény második napján előadásában hangsúlyozta, hogy a tárca kiemelten fontosnak tartja az UNIDO azon törekvését, hogy a fenntartható fejlődést, mint célt helyezi fókuszba, és a szervezet tevékenységét ebben az irányban kívánja tovább erősíteni. Hozzátette, hogy Magyarország nagyra értékeli és hosszútávon számít az UNIDO tevékenységére, hiszen az ENSZ égisze alatt a nemzetközi ipari együttműködés központi szervezőjeként rendkívül jelentős szerepet tölt be.

Nikoletti Antal elmondta: látható, hogy az UNIDO az iparfejlesztés, a társadalmi felzárkózás és a fenntartható növekedés területén képes vezető szerepet betölteni. Kitért arra is, hogy nagymértékben nyitott gazdaságként és az Európai Unión belül egyre inkább a növekedés motorjának számító Közép-Kelet-Európa részeként Magyarország messzemenően érdekelt a nemzetközi együttműködés bővítésében.

A konferencia tapasztalatairól a helyettes államtitkár összegzésként elmondta: egyetértés volt abban, hogy a szociális gazdaságot mind szabályozási, társadalmi és pénzügyi oldalról is támogatni kell, ugyanis a társadalmi vállalkozások hídszerepet tölthetnek be a piaci folyamatok és a társadalmi szükségletek között.

(NGM)