A tavalyi év novemberében 3,4 százalékkal, 2017 első tizenegy hónapjában pedig 5,2 százalékkal bővült az ipar teljesítménye Magyarországon. 2010 óta több mint 36 százalékkal emelkedett az ágazat teljesítménye, amelyen belül a járműipar megkétszerezte termelését.

A novemberi növekedést főként a fémipar, a kőolaj-feldolgozás, a gumi-, valamint az elektronikai ipar dinamikus bővülése támogatta. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a csekély súlyt képviselő bányászat termelése jelentős mértékben, 74,2%-kal emelkedett. Az energiaipar teljesítménye 3,7%-kal nőtt, a feldolgozóiparnak pedig ehhez hasonló mértékben, 3,1%-kal folytatódott a bővülési tendenciája. Ehhez hozzájárult az is, hogy a tizenhárom alága közül tízben növekedést regisztráltak.

A feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve még mindig a járműipar a legsikeresebb alág, hiszen a 2010-es bázishoz képest közel megkétszerezte termelését. Kétszámjegyű bővülést mértek továbbá a fémiparban, a kőolaj-feldolgozás esetében és a gyógyszergyártásban. Jelentős mértékben növekedett még a harmadik legnagyobb súlyú alág, az elektronikai ipar is, mind az elektronikus fogyasztási cikkek, mind pedig a híradástechnikai berendezések gyártása bővült.

Hasonló volumenű volt továbbá a textilipar, a gépipar és a faipar teljesítménye is tavaly novemberben. 2010 januárja óta az ágazat termelése 36,7%-kal, 2014 év elejéhez viszonyítva pedig 20,0%-kal nőtt Magyarországon. Ez utóbbi esetében hazánk az első helyet foglalja el a régiós országok között.

A termelés további növekedését jelentős mértékben támogatják a kormányzati intézkedések: a kapacitásbővítő beruházások ösztönzése és az Irinyi Terv keretében megvalósuló fejlesztések mellett az ipari termelés növekedését fokozhatja a 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)