Az energiahatékonyság és az elektromobilitás jövője volt a témája a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett megújuló energetikai konferenciának. A Milánói Expo Életkert Pavilonjánban megtartott konferencián elhangzott példák és bemutatott technológiák arra hívták fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés csökkenő energiafelhasználás mellett is elérhető, sőt, az energetikai beruházások önmagukban jelentős mértékben hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez.

Az október 8-án megtartott konferencián az előadók között szerepelt Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, dr Makay Martina NFM zöldgazdaság fejlesztésékért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Ságvári Pál KKM energiabiztonsági utazó nagykövet, a Magyar Biomasssza Szövetség és a Magyar Hőszivattyú Szövetség képviselői, valamint a Pannonia Ethanol és az EU-Fire cégek vezetői.

A felszólalók kiemelték, hogy a klímaváltozásra adandó energetikai válaszok az elmúlt években megszülettek: a megújuló energetikai technológiák piacéretté váltak és az energiahatékonysági beruházások üzleti alapon is megállják a helyüket, így a legfontosabb a megfelelő kapcsolatok megteremtése a technológiák, felhasználási helyek, finanszírozók között, valamint a szemléletformálás növelése.

Szükség van a közlekedési szektor kiemelt fejlesztésére annak érdekében, hogy az energiahatékonyság mellett a tiszta üzemanyagok és alternatív hajtásláncok elterjedhessenek. Ilyen lehetőségek - a konferencián is bemutatásra kerülő - életképes bioetanol gyártás, valamint a közlekedés elektrifikációja, mely területek Magyarországon példaértékűen fejlődnek.

Magyarország elsőként elkészítette az elektromobilitás elterjedését ösztönző nemzeti cselekvési tervet, a Jedlik Ányos Tervet. A Terv célul tűzi ki az elektromobilitás elterjesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenység támogatását, a hazai gyártást, az elektromos autózás infrastruktúrájának jelentős iparfejlesztési potenciált hordozó bővítését, az elektromos autózást támogató jogi- és adózási feltételek kidolgozását, és az e-mobilitás terjedését a közösségi közlekedésben is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a rendezvényt egyben a 2017. évi Asztanai  „A Jövő Energiája” mottójú szakosított EXPO előkészítésének is tekinti, melynek fő témakörei a széndioxid kibocsátás csökkentése és az energiahatékony életforma.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)