Az ipari termelés távlati fejlődésének, így az elektromobilitás, az önvezető járművek, valamint az ezt támogató távközlési fejlesztések terén kialakult európai együttműködésnek Magyarország fontos szereplője – jelentette ki Lepsényi István az uniós Versenyképességi Tanács ülésén Brüsszelben.

A nemzetgazdasági tárca gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára hozzátette: éppen ezért támogatjuk kiemelten a digitalizációt elősegítő eszközök alkalmazását.

A főként iparpolitikai kérdésekről szóló tanácskozáson a résztvevők az Európai Unió hosszú távú célkitűzéseiről, azok megvalósításához szükséges szakpolitikai eszközökről, valamint a tagállamok és a Bizottság által javasolt célokról tárgyaltak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Lepsényi István hangsúlyozta: míg a digitális fejlődést megalapozó innovációkban és ezek üzleti alkalmazásában az EU-t megelőzték a távol-keleti gazdaságok, addig a digitalizáció ipari alkalmazásában és az ehhez kapcsolódó alkalmazott kutatásokban, különösen az autóiparban, rendkívül erősek az európai pozíciók. A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy a digitalizáció hatalmas lehetőség, és nagy kihívás a globálisan erős piaci, technológiai pozíciókkal rendelkező európai autógyártók és a velük szorosan együttműködő távközlési és IT cégek számára.

Lepsényi István hangsúlyozta: Magyarország az elsők között lépett az elektromobilitás elterjesztésében. A zalaegerszegi tesztpálya pedig ehhez egyedi előnyt biztosít, hiszen nemcsak a hagyományos járműdinamikai vizsgálatok elvégzésére nyújt majd lehetőséget, hanem az önvezető és az elektromos járművek tesztelését is lehetővé teszi – tette hozzá az államtitkár.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)