2017. májusában 8,8%-kal, az év első öt hónapjában 5,7%-kal nőtt az ipari termelés volumene éves összevetésben, ezzel európai viszonylatban is átlag fölötti a magyar ipari termelés. 2010 januárja óta az ágazat termelése 33,8%-kal, 2014 év elejétől pedig 17,2%-kal nőtt Magyarországon. Utóbbi esetében a régiós országok között hazánk a korábbi harmadik helyről első helyre lépett elő, ami tovább segíti a kormány iparpolitikai célkitűzéseinek megvalósulását.

Az év ötödik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 8,8%-os, a csekély súlyú bányászat termelése 42%-os növekedést mutatott. Az ipari termelés 96 százalékát kitevő feldolgozóipar 13 alágából kettő kivételével mindenhol növekedést mértek. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 10,7%-kal bővült 2016. májushoz képest.

Az elektronikai ipar is jelentősen nőtt, nagyrészt az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően. Kiemelkedő, 20% fölötti bővülést mértek májusban a gépipar és a textilipar esetében is mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülésének köszönhetően.

Átlag feletti bővülést mutatott még a villamos berendezések alága, valamint a faipar. A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszeripar termelése szintén emelkedett. A feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb alág a járműipar, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését, az ágazatban foglalkoztatottak száma pedig több mint a duplájára emelkedett hét év alatt.

A gépgyártás több mint 50%-kal nőtt, ahogy a textilipar és az egyéb feldolgozóipar is 2010-hez képest. A tavalyi év visszafogottabb teljesítményét követően továbbra is dinamikusabb ipari termelésbővülésre számítunk az idei év során, amelyet az eddig beérkezett adatok és az üzleti hangulatindexek is igazolni látszanak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)